LSV: Pranje biografija kvislinga opasno po stabilnost regiona

Očuvanje antifašističkih tradicija jedini put koji će sprečiti da se ludilo devedesetih ponovi

26. jul 2016

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Đorđe Stojšić ocenio je danas da je “ubrzano pranje biografija” i veličanje dokazanih fašista i kvisliga poput Alojzija Stepinca, Draže Mihailovića, Milana Nedića i Aćif efendije izuzetno opasno po mir, stabilnost i budućnost čitavog regiona.

“Saradnja sa fašistima je bila i jeste zločin, a pokušaj da se to prikrije i pokaže drugačije nego što je bilo doprinosi da se takvi zločini ponove”, naveo je Stojšić u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, ne postoje nove činjenice koje opravdavaju poništavanje presude Stepincu u Hrvatskoj, kao što ih nije bilo ni u nekolicini presuda donetih u Srbiji.

“U pitanju je samo nastavak prekrajanja istorijskih činjenica i odricanja od antifašističke tradicije zarad dnevnopolitičkih interesa i nastavka nacionalističkih mitomanija, koje u poslednje vreme ubrzano narušavaju sve što je dugo činjeno na unapređenju i izgradnji dobrih odnosa među državama”, kazao je Stojšić.

Dodao je da je očuvanje antifašističkih tradicija na postjugoslovenskim prostorima neophodno za očuvanje i jačanje građanskog društva i ocenio da je to jedini put koji će sprečiti da se “ludilo devedesetih” ponovi.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga