LSV pozdravlja pobedu proevropskih snaga

"Građani EU su pokazali spremnost da se odupru ekstremnoj desnici i populistima"

27. maja 2019

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozdravila je danas rezultate izbora za Evropski parlament, uz ocenu da će „pred novim poslanicima biti veliki posao daljeg napretka Evropke unije“.

LSV j neposebno istakla veliku izlaznost građana na izbore i njihovu spremnost da učestvuju u stvaranju bolje budućnosti EU.

„Ekstremna desnica, koja ima velike simpatije među delom građana Srbije, doživela je određeni porast u broju poslanika, ali je zapravo doživela veliki poraz i razočaranje. Građani EU su pokazali spremnost da se odupru ekstremnoj desnici i populistima„, ocenila je LSV.

Dodali su i da je Evropski slobodni savez (EFA), čiji je LSV član, zabeležio veliki uspon.

„EFA je zabeležila najveći uspon u svojoj istoriji. Škotska nacionalna partija je osvojila polovinu poslanika iz Škotske, Katalonska republikanska levica pobedila je u Kataloniji i ostala na istom broju poslanika. Uspeh su zabeležile u članice EFA u Francuskoj, Belgiji, Letoniji, Baskiji i Velsu“, dodala je LSV.

Po njihovim rečima, uspeh EFA još je značajniji kada se istakne da je „zajednička lista ovog političkog saveza sa partijama iz porodice Zelenih osvojila oko 70 mandata u Evropskom parlamentu“.

„LSV izražava nadu da će rezultat demokratskih i proevropskih stranaka pozitivno uticati i na politiku proširenja, te da će i vlasti Srbije i celog regiona uspešno sarađivati sa budućim nosiocima vlasti u inistitucijama EU“, stoji u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga