LSV pozdravio najavu obnove spomenika Sloboda na Fruškoj gori

Srbija se sramno odnosi prema spomenicima Narodnooslobodilačkoj borbi, što koincidira sa ubrzanom revizijom prošlosti i rehabilitacije kvislinških snaga iz Drugog svetskog rata

11. feb 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozdravila je danas vest da će biti obnovljen antifašistički spomenik “Sloboda” na Fruškoj gori, ali je upozorila da se Srbija “sramno odnosi” prema spomenicima Narodnooslobodilačkoj borbi, što koincidira sa ubrzanom revizijom prošlosti i rehabilitacije kvislinških snaga iz Drugog svetskog rata.

Jedan od najvećih simbola vojvođanske pobede nad fašizmom je godinama na meti vandala i kradljivaca, koji su ukrali čitav bakarni reljef sa dve strane spomenika, težak oko 400 kilograma i neprocenjive umetničke vrednosti, naveo je LSV u saopštenju za javnost koje je potpisala članica predsedništva stranke Maja Sedlarević.

Nedavno je iz Pokrajinske vlade najavljeno da će do jula meseca biti obnovljen spomenik “Sloboda” na Iriškom vencu, uz postavljanje nove rasvete i video nadzora na tom mestu.

Maja Sedlarević je podsetila je da je LSV to neprestano zahtevao u poslednje dve godine, te da je predsednik stranke Nenad Čanak o stanju spomenika upoznao ambasade svih zemalja saveznica iz Drugog svetskog rata.

“Ukazivali smo ranije, a ponavljamo i danas: materijalna vrednost ukradenog bakarnog reljefa je ogromna, umetnička je još veća, a njegova istorijska i antifašistička vrednost i simbolika su neprocenjive. Teško je poverovati da je neko mogao lako i neprimećeno da nosi osam metara dugačak bakarni reljef i da policija nije mogla da pronađe gde je taj reljef završio. Sve to bi trebalo da bude i više nego dovoljan razlog da nadležne službe konačno otkriju i kazne lopove”, poručila je Maja Sedlarević.

Prema njenim rečima, ukoliko zaista bude obnovljen do jula meseca, to bi bio velik i značajan čin kojim će se na pravi način i dostojno obeležiti Dan ustanka.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga