- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LSV pozdravila poternicu za Goranom Davidovićem

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozdravila je danas naredbu novosadskog Opštinskog suda da se izda poternica za vođom neregistrovane neonacističke organizacije Nacionalni stroj Goranom Davidovićem koji se nije odazvao pozivu na odsluženje zatvorske kazne.
„Očekujemo da će nakon ovog poteza Opštinskog suda kažnjavanje neonacista biti nastavljeno, ali i da će biti ukinuti svi internet sajtovi koji propagiraju nacizam, kao i da će biti zatvoren sajt Gorana Davidovića, na kojem on i dalje nesmetano propagira svoje ideje“, saopštio je LSV.
Opštinski sud je 16. marta dobio pravosnažnu i izvršnu presudu protiv Davidovića, a istog dana njemu je upućen nalog da se desetog dana od dana prijema javi u Kazneno-popravni zavod u Somboru, gde treba da izdržava zatvorsku kaznu.
Vrhovni sud Srbije potvrdio je presudu Okružnog suda u Novom Sadu, po kojoj je Davidović osuđen na godinu dana zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.
Davidović je sa dvadesetak pripadnika Nacionalnog stroja 9. novembra 2005. godine, na Svetski dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, upao na jednu antifašističku tribinu u Novom Sadu, gde je šamarao i vređao prisutne na nacionalnoj osnovi.
Mediji su ranije javili da Davidović danas živi u Trstu i da je izjavio da se neće predati policiji, kao i da će podneti tužbu pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu.
Državno tužilaštvo je, na inicijativu Ministarstva pravde, podnelo Ustavnom sudu Srbije zahtev za zabranu delovanja Nacionalnog stroja zbog otvorenog propagiranja rasne i nacionalne mržnje.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!