LSV: Povući izmene zakona o zemljištu iz skupštinske procedure

Ligaši nastavljaju sa skupljanjem potpisa za raspisivanje referenduma

20. dec 2015

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas ponovo predsednicu parlamenta, Vladu Republike Srbije i resornu ministarku poljoprivrede da povuku Predlog izmena i dopuna zakona o poljoprivrednom zemljištu iz skupštinske procedure i da se pristupi pisanju novog zakona.

Na dnevnom redu sednice republičkog parlamenta, koja počinje sutra, je i ovaj zakon.

U saopštenju LSV se poručuje da u toj stranci podržavaju opravdane zahteve svih paora Vojvodine i da, po ko zna koji put, ukazuju da u Predlogu tog zakona nisu uvažene brojne primedbe stručnjaka i poljoprivrednih udruženja, iznete tokom javne rasprave, već su usvojena rešenja koja otvaraju vrata tajkunizaciji agrara i gašenju malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava u Vojvodini, ali i svim drugim krajevima Srbije.

„Jedan od primera takvih loših rešenja jeste diskreciono pravo Ministarstva poljoprivrede da s pravnim licima dogovara, bez ikakvih kriterijuma, izdavanje 30 odsto državne zemlje u zakup na 30 godina u svim lokalnim samoupravama, pa čak i da donese odluku umesto lokalnih samouprava ukoliko one to ne učine u određenom roku. To bi ugrozilo najmanje dve generacije poljoprivrednika“, piše u saopštenju LSV.

U njemu se ističe i da 1. septembra 2017. godine stupa na snagu odredba iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju potpisanog sa zemljama članicama Evropske unije, po kojoj će državljani tih zemalja moći u Srbiji da kupuju zemlju bez ograničenja, a da država ne čini ništa da zaštiti vojvođanske poljoprivrednike i sačuva vojvođanske oranice.

„Zbog svega toga, LSV nastavlja sa prikupljanjem 100 hiljada potpisa s namerom da se raspiše referendum kojim će biti zatraženo od Vlade Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srbije da zaštite domaće poljoprivrednike, mala i srednja poljoprivredna gazdinstva od nelojalne konkurencije iz inostranstva, ali i od domaćih tajkuna, prilikom kupovine poljoprivrednog zemljišta“, navodi se u saopštenju.

LSV je dodala da se inicijativom takođe zahteva i da država zaštiti ovdašnje poljoprivrednike i prilikom izdavanja državnog zemljišta u dugoročni zakup, bilo da je reč o strancima ili domaćim tajkunima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga