LSV: Postupak izbora Poverenika pokazao da je bojkot parlamenta pogrešna odluka

"Ova nstitucija neophodna je za održavanje demokratije u društvu"

02. jula 2019

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da je nameravala da podrži kandidaturu Nevene Ružić za Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, a na osnovu predloga 70 organizacija civilnog sektora koji su je predložili.

LSV je u saopštenju ocenila da se prilikom odlučivanja o toj kandidaturi na skupštinskom Odboru za kulturu i informisanje „ponovo pokazalo koliko je bojkot rada Parlamenta pogrešna odluka“.

„Izostankom članova Odbora za kulturu i informisanje koji pripadaju opoziciji, a svoje delovanje pokazuju u holu Skupštine, nasuprot sastancima Odbora i sednicama Skupštine, oštećuje građanke i građane. Uskraćena je mogućnost da svojim glasom podrže Nevenu Ružić kao kandidatkinju i time pokažu volju civilnog sektora i birača koji su ih izabrali za narodne poslanike. Liga socijaldemokrata Vojvodine ne propušta učešće u radu Skupštine, zbog svega ranije navedenog što predstavlja okosnicu delovanja i podudara se sa stavovima za koje se zalažemo“, navela je ta stranka.

U saopštenju se ukazuje i da je Odbor za kulturu i informisanje odložio, pa tek pod pritiskom javnosti – predložio pokretanje postupka izbora Poverenika.

„Ova institucija nezavisna od izvršnih i zakonodavnih organa, čiji je cilj kontrola rada i mogućnost pristupa informacijama od javnog značaja, neophodna je za održavanje demokratije u društvu. Nepristrasnost u radu Kancelarije Poverenika, građanima mora pokazati da su oni nosioci suvereniteta kojima odgovaraju izabrani poslanici Narodne skupštine Republike Srbije, izabrani ministri i direktori Agencija“, navela je LSV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga