LSV: Postavljanje spomen-ploče komandantu Novosadskog korpusa pogoršaće odnose u regionu

“Građani Slavonije i Vojvodine, pre svega mladi, odlaze na Zapad, a politički lideri se podsećaju rata. Naši krajevi postaju pustoš, a politička elita podstiče sećanja na ratove i stradanja"

11. nov 2019

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) oštro je danas kritikovala otkrivanje spomen-ploče komandantu Novosadskog korpusa nekadašnje JNA Mladenu Bratiću i ocenila to kao “loš potez, koji će dodatno uticati na pogoršanje odnosa u regionu”.

“Kao što je poznato, Bratić je komandovao napadom na Vukovar, grad koji je devedesetih u potpunosti razrušen, a njegovo stanovništvo raseljeno. Ova spomen-ploča ne može ići u prilog poboljšanju odnosa između Srbije i Hrvatske, a poznato je da je dobar odnos naše dve zemlje stub stabilnosti regiona”, naveo je LSV u saopštenju za javnost.

Ocenili su da će podsećanje na komandanta koji je rušio Vukovar samo osnažiti snage u Hrvatskoj koje su pozivale na razbijanje i skidanje ploča sa ćiriličnim natpisima u Vukovaru.

“Da li se tako pomaže srpskoj zajednici u Hrvatskoj?”, upitao je LSV.

Dodali su da je mnogo bolje osnaživati privrednu, kulturnu i prosvetnu saradnju, nego “iskopavati ratne sekire”.

“Građani Slavonije i Vojvodine, pre svega mladi, odlaze na Zapad, a politički lideri se podsećaju rata. Naši krajevi postaju pustoš, a politička elita podstiče sećanja na ratove i stradanja. Pozivamo političare sa obe strane granice da se uozbilje i počnu da rade u interesu svojih građana”, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Erotika
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga