- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LSV: Poricanje genocida u Srebrenici je sramotno

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da je duboko je razočarana zbog izostanka dostojanstvenog obeležavanja godišnjice genocida u Srebrenici, ocenivši da je takav odnos društva prema ovom zločinu sramotan.

„Nažalost, očito je da ni posle dvadeset i tri godine od ubistva više od 8.000 muškaraca i dečaka u našoj zemlji ne postoji jasna spremnost da se zločin osudi“, navodi se u saopštenju za javnost Biroa za informisanje LSV.

LSV podseća da su poslanici te stranke još pre 11 godina predložili Skupštini Srbije da se izmeni Krivični zakon kojim bi bili sankcionisani svi pokušaji skrnavljenja uspomene na srebreničke žrtve, ali da za taj predlog nije bilo razumevanja.

U saopštenju se dodaje da je „posle puno otpora“ 2010. godine u Skupštini usvojena Deklaracija o osudi zločina u Srebrenici u kojem je ubijeno 8.000 Bošnjaka.

Dodaje se da se Deklaracija poziva na presudu Međunarodnog suda pravde kojom je utvrđeno da je u Srebrenici jula 1995. godine izvršen genocid, te da se u tekstu osuđuje zločin na način utvrđen presudom pomenutog suda, bez pominjanja termina genocid.

„Usvajanje ove deklaracije bilo je praćeno strašnom kampanjom mržnje prema njenim predlagačima. Dominirali su termini ‘antisrbi’ i ‘izdajnici'“, navela je LSV, upozorivši da se politika negiranja zločina, ali i ruganja žrtvama nastavila i posle usvajanje Deklaracije.

Liga socijaldemokrata Vojvodine izrazila je razočarenje zbog toga što društvo u Srbiji još nema snage da otvoreno, jasno i bez ograda govori o zločinima u bosanskom Podrinju.

„Danas u dnevnim listovima nema ozbiljnijih podsećanja na Srebrenicu. U elektronskim medijima danas neće biti specijalnih emisija o srebreničkim žrtvama. Sa druge strane, na nacionalnim televizijama se pojavaljuju osuđeni ratni zločinci koji bez imalo srama negiraju zločin„, ukazuje se u saopštenju.

LSV je navela da će se danas cela Evropa i cela planeta setiti žrtava Srebrenice, dok će u Srbiji to učiniti dve ili tri političke stranke i nekoliko organizacija za ljudska prava, ocenivši da je to „sramotno“.

„Zašto se onda čuditi kada mladi ljudi skandiraju jezivu parolu ‘Nož, žica, Srebrenica’? Srpsko društvo mora da se suoči sa zločinima iz devedesetih godina. Bez tog suočavanja, teško je očekivati bilo kakav napredak“, poručila je LSV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!