LSV: Poražavajuće je da za sve žene u Srbiji postoji samo 40 mamografa

"Iz Srbije svake godine nestane 32 autobusa žena koje su živote izgubile u borbi protiv karcinoma”

27. mar 2019

Liga socijaldemokrtata Vojvodine (LSV) ocenila je kao “poražavajući” podatak da na teritoriji Srbije postoji 40 mamografa, umesto potrebnih 100 koji mogu otkriti maligna oboljenja u ranoj fazi i zatražila od nadležnih institucija da preduzmu odgovarajuće mere da se to stanje popravi.

“Kada će republički birokratski aparat početi da sluša stručnjake iz oblasti onkologije i preduzeti konkretne mere na unapređenju poboljšanja uslova za rad i zdravstvenu zaštitu građanki i građana Srbije?”, upitala je u saopštenju za javnost članica Predsedništva LSV-a Sandra Ristić.

Podsetila je i da Srbiji nedostaje dovoljan broj radiologa koji bi napravljene snimke tumačili i dodala da ne postoje uslovi da se ovi rezultati povežu i razmene, kako bi bili dostupni lekarima koji prate stanje pacijentkinja.

“Karcinom dojke čini 25 odsto svih malignih bolesti kod ženske populacije, na globalnom nivou. Žene u Srbiji su u srednjem riziku od obolevanja kada je u pitanju rak dojke u Evropi, ali smo istovremeno na vrhu liste po broju smrtnosti od ovog karcinoma. Svake godine oboli oko 4.000 žena, a oko 1.600 izgubi bitku sa ovom bolešću. Iz Srbije svake godine nestane 32 autobusa žena koje su živote izgubile u borbi protiv karcinoma”, navela je Sandra Ristić.

Prema njenim rečima, da bi se ta crna statistika sprečila, potrebno je ulagati u sistem zdravstva, nabavku i kupovinu više mamografa koji će biti na raspolaganju građankama, sprečavajući tako liste čekanja i stalnu borbu sa vremenom koga ponestaje u slučaju obolenja.

“LSV insistira na odgovoru od ministra zdravlja Zlatibora Lončara, šta namerava da preduzme po pitanju unapređenja uslova rada onkologa u Republici Srbiji i kako namerava da realizuje skrining programe sa svega 40 mamografa?”, navela je Sandra Ristić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga