LSV: Popuniti rupu u Penzionom fondu novcem od prodaje Telekoma, vojne imovine i imovine Železnica Srbije

"Da penzioneri više nikada ne budu na udaru nekih novih mera štednje"

08. jan 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je da PIO fondu nedostaje 30 odsto sredstava za isplatu penzija koje se nadokanađuju iz republičkog budžeta, navodeći da je ta stranka u više navrata predlagala da se nedostajuća sredstva obezbede od eventualne prodaje Telekoma, ogromne vojne ili imovine i prostora koje ne koristi Železnica Srbije.

LSV podseća da je Partija ujedinjenih penzionera Srbije godinama u vlasti u Srbiji, te da su se tek ovih dana setili da je potrebna reforma penzionog sistema.

„Pozivamo ih da se više ne zamaraju. Penzioneri su ih prozreli i ovaj predizborni marketing im neće proći“, ocenjuje ta stranka.

LSV je pozvao nadležne da se obezbedi novac za samostalno funkcionisanje Penzionog fonda, kako on više ne bi bio na teretu republičkom budžetu „i kako penzioneri, koji su čitavog radnog veka ulagali u svoju starost, ne bi ponovo bili u situaciji da se nađu na udaru mera štednje„.

Dodaje se da, kada to bude učinjeno i PIO fond bude funkcionisao samostalno, svaki građanin koji uplaćuje penziono osiguranje mora znati šta se s tim novcem radi.

„To treba da bude institucija koja će pametnim ulaganjima i kupovinom deonica, po ugledu na modele koji postoje u svetu, oploditi taj novac koji se uplaćuje i penzioneri će biti sigurni“, napominje se u saopštenju LSV.

Dodaje se da tim novcem država ne bi mogla da raspolaže, „što bi bio garant i da penzioneri više nikada ne budu na udaru nekih novih ušteda, ili da od stanja u budžetu zavisi mogućnost za minimalni rast penzija koji gubi efekat usled rasta cena računa, hrane i lekova“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga