LSV ponovo traži vojvođanski PIO

Posebno su ugroženi poljoprivredni penzioneri

01. mar 2016

Generalni sekretar Kluba penzionera Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Šandor Šomođi ocenio je danas ponižavajućim položaj u kojem se nalaze penzioneri, posebno istakavši položaj poljoprivrednih penzionera. On je ponovio da je potrebno formiranje vojvođanskog PIO fonda.

Šomođi je na konferenciji za novinare u Zrenjaninu kazao da je nedopustivo da penzioneri ne mogu da se leče kvalitetno.

„U Zrenjaninu u mnogim selima su ugašene ambulante ili lekar dolazi samo nekoliko puta nedeljno, a stara lica, koja su najčešći stanovnici sela, kada im je potreban pregled moraju da idu u najbliži dom zdravlja koji je udaljen i do 50km. Za specijalističke preglede moraju ići u gradske bolnice ili u Klinički centar Vojvodine koji se nalazi u Novom Sadu, gde se stvaraju liste čekanja od nekoliko meseci, pa do nekoliko godina“, istakao je Šomođi.

On je dodao da su pre 30 godina zdravstvena zaštita i dostupnost zdravstvenih usluga u Srbiji bili mnogo bolji nego danas i da su usluge bile dostupne svima bez zakazivanja i lista čekanja.

„Penzioneri su najčešći korisnici medicinskih usluga i obzirom da nisu oslobođeni od plaćanja participacije za lekove, veliki deo penzije moraju da daju za participaciju i kupovinu lekova u celosti, kao i za kupovinu raznih drugih pomagala. Zbog lošeg stanja u zdravstvu ugroženo je zdravlje penzionera, a većina njih nema sredsva za lečenje u privatnim ordinacijama“, objasnio je Šomođi.

On je istakao da je za sve te preglede i prevoz do medicinskih ustanova potreban novac koji penzioneri, naročito na selu, nemaju i zato se ne javljaju lekaru na vreme

„Liga socijaldemokrata Vojvodine se zalaže da se penzije vrate na nivo pre umanjenja, a ne da se povećaju 1,25 odsto što u proseku predstavlja mizernih 400 dinara. Posebno su ugroženi poljoprivredni penzioneri čiji je ček najniži, prosečno oko deset hiljada dinara. Od poljoprivrednih penzija živi 220. hiljada penzionera, a oko 100 hiljada njih na selu ne ostvaruje pravo na penziju jer nemaju uplaćeno 15 godina staža“, kazao je Šomođi.

Prema njegovim rečima, fond PIO ne vraća ta uplaćena sredstva i za te poljoprivrednike ona su propala.

„Ako nemaju dovoljno uplaćenog staža novac bi trebalo da im se vrati, kao u Austriji i Nemačkoj. Malo ko uplaćuje na selu doprinose za PIO, jer se teško živi i mnogi radno sposobni paori rade kao nadničari, a kada ostare i više ne budu mogli da rade pretvoriće ih u socijalne slučajeve“, kazao je predsednik Kluba penzionera LSV.

Šomođi je ocenio da Zakon o PIO treba da se izmeni i da se sredstva u ovakvim slučajevima vrate.

On je naveo i da se LSV zalaže za ponovno formiranje PIO fonda Vojvodine, odnosno da se restrukturira penzioni fond, po uzoru na najbolje inostrane modele, tako da ne bude deo budžeta i da se penzioneri ne posmatraju kao balast i krivci za rupe u budžetu.

„Mi u Klubu penzionera LSV smatramo da penzioneri nisu problem ovog društva već mogu da budu deo rešenja svih problema, jer su oni izgradili ovu zemlju i zaslužuju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, adekvatna primanja i dostojanstven penzionerski život“, poručio je Šomođi.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Opus
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga