LSV ponovo traži hitnu sednicu o poljoprivrednom zemljištu

LSV traži od poslanika drugih stranaka da podrže održavanje sednice

08. apr 2016

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini Vojvodine Dušan Jakovljev apelovao je danas na sve poslanike u pokrajinskom parlamentu da svojim potpisima omoguće održavanje sednice Skupštine koja bi bila posvećena poljoprivrednom zemljištu.

Prema njegovim rečima, do danas je za održavanje te sednice prikupljeno 11 potpisa, od čega su 10 potpisa poslanika i poslanica LSV i jedan potpis nezavisnog poslanika.

“Ovo nije pitanje izborne kampanje, ovo je sudbinsko pitanje za Vojvodinu, za njenu zemlju, za njene paore i zato očekujem koliko danas, najkasnije u ponedeljak, dovoljan broj potpisa da bismo sednicu mogli da zakažemo”, apelovao je Jakovljev.

Kako je naveo, ta sednica mora biti održana pre 1. maja, zbog problema koji su nastali nakon što je legalizovana uzurpacija državnog poljoprivrednog zemljišta i hapšenja paora u Gakovu, a sporna preporuka Vlade Srbije od 11. marta, koja je to omogućila primenjuje se upravo do tog datuma.

Dodao je da je inicijativa za održavanje vanredne sednice pokrenuta neposredno nakon hapšenja paora u Gakovu, 18. marta, kada su poslaničke grupe pismenim putem zamoljene da svojim potpisima omoguće njeno održavanje.

“Odlučeno je da o tome najpre raspravlja Odbor za poljoprivredu, a posle toga Pokrajinska vlada da bude ta koja će predložiti održavanje sednice. Sada kada je sve to i urađeno, na potezu je predsednik Skupštine Vojvodine”, poručio je Jakovljev.

“Razumemo položaj presednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora, koji je četiri godine bio više nego korektan predsednik, i mi zato sada, kada je potvrđena presuda paorima iz Gakova, ponovo apelujemo na sve poslanike da svojim potpisima ne samo omoguće održavanje sednice, nego budu i garant da će sednica biti zakazana i održana”, poručio je Jakovljev.

Prekršajni sud u Apatinu doneo je juče novu presudu, kojom su petorica poljoprivrednika iz Gakova osuđeni na 30 dana zatvora, koji su prethodno presudom Prekršajnog suda u Apatinu od 19. marta, osuđeni na zatvorske kazne od 30 dana.

Oni su osuđeni nakon što su proveli 26 dana na njivi u Gakovu kod Sombora u zank protesta protiv uzurpiranja državne zemlje, čuvajući poslednju parcelu koja nije bila uzurpirana, a zbog remećenja javnog reda nakon incidenta sa traktoristom koji je došao da ore uzurpiranu zemlju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga