LSV: Ponašanje vlasti i SNS prema paorima je prevršilo svaku meru

Ministarka se vara ako misli da će paori sedeti skrštenih ruku i ćutke gledati ovakvo otimanje

04. feb 2016

Predsednik Lige paora Vojvodine i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Miloš Šibul izjavio je danas da je “prevršilo svaku meru” ponašanje aktuelnih republičkih vlasti spram poljoprivrednika, nakon što su mediji obelodanili da funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS) dele savete kako da se uzurpira poljoprivredno  zemljište.

“Nismo iznenađeni vešću da je u Somboru gde je na vlasti SNS jedno preduzeće uzurpiralo 2.300 hektara državne zemlje. Nismo iznenađeni da je to preduzeće već poznato kao budući investitor koji će da dobije tu zemlju u dugoročni zakup. Nismo iznenađeni ni činjenicom da lokalni funkcioner SNS u Somboru poziva i nekolicinu paora da i oni uzurpiraju zemlju, a niko od državnih organa ne reaguje”, naveo je Šibul u saopštenju za javnost.

Dodao je da su Liga paora i LSV upozoravali da će tako biti nakon što je, uprkos upozorenjima, apelima i protestima paora, donet Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji “raduje tajkune”, a štetan je za mala i srednja poljoprivredna gazdinstva.

On je zatražio od ministarke poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković da odgovori na pitanje šta radi inspekcija koja je u njenoj nadležnosti i kako to da je za bespravno zauzimanje zemljišta kažnjeno nekoliko paora, a da preduzeće koje je uzurpiralo 2.300 hektara i dalje nesmetano obrađuje zemlju.

“Po kom osnovu je to preduzeće već viđeno kao budući partner za dugoročni zakup, kada se još ne znaju ni uslovi koje će za to investitori morati da ispune? Hoće li sada budući investitori da zauzimaju zemlju i u drugim vojvodjanskim mestima? Je li to uvođenje reda u zakup državne zemlje koji je ministarka najavljivala?”, upitao je Šibul.

Dodao je da se ministarka vara ako misli da će “paori sedeti skrštenih ruku i ćutke gledati ovakvo otimanje”.

“Šta će se dogoditi u vojvođanskim selima u kojima ni nema privatne zemlje, kada ovakvi ‘budući investitori’ dodju da bespravno zauzmu njive od kojih su poljoprivrednici hranili svoje porodice?”, upitao je Šibul.

On je optužio aktuelnu republičku vlast da je u proteklih pola godine uspela da na paore “isteruje policiju”, da donese zakon kojim otima zemlju i dovodi u pitanje opstanak hiljada malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava, da proziva poljoprivrednike koji su svojim radom kupili traktor ili nešto stekli, da subvencije svede na trećinu, a onda im još i nameće lokalne kabadahije iz SNS.

“Mogu da pričaju šta god hoće po televiziji, ovo je prevršilo svaku meru”, poručio je Šibul.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga