LSV: Pokrajinska vlast se ne bori za interese Vojvodine

Pokrajinska vlast ukida vojvođanske specifičnosti, umesto da se bori za interese Vojvodine

20. juna 2017

Predsednik Političkog saveta opozicione Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Dušan Jakovljev optužio je danas pokrajinsku vlast da se ne bori za interese Vojvodine, već umesto toga ukida specifičnosti te pokrajine i dopušta njeno ekonomsko izrabljivanje.

“Umesto da u partnerstvu sa republičkom vladom izbori donošenje Zakona o finansiranju nadležnosti Vojvodine i sprečavanje prodaje vojvođanske zemlje strancima, Pokrajinska vlada je ovu prvu godinu dana mandata potrošila u dupliranju simbola Vojvodine, ukidanju Vojvođanske akademije nauka, umetnosti i kulture, kao i razrešenju članova Saveta Univerziteta u Novom Sadu, usred mandata, bez ijednog slova objašnjenja”, naveo je Jakovljev u saopštenju za javnost.

Podsetio je da je do 1. septembra ostalo manje od dva i po meseca, odnosno svega 72 dana, kada stupa na snagu odredba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU koja omogućava državljanima Evropske unije da kupuju zemlju na teritoriji Srbije pod istim uslovima kao i domaći državljani.

“Pokrajinska vlada nije učinila ništa da ubrza donošenje zakonskog rešenja koje će to onemogućiti i zaštititi vojvođanske poljoprivrednike. Ćute i na najave iz republičke vlade o zatvaranju seoskih škola. Isto tako, pokrajinska vlast ćuti i dok NIS, umesto da plati zakonskih sedam odsto, sebi daje za pravo da naftu i gas crpi po rudnoj renti od svega tri odsto, čime je država od 2009. do 2016. zakinuta za više od 200 miliona dolara”, rekao je Jakovljev.

Prema njegovim rečima, ta razlika u visini rudne rente se “izbija iz džepa” pre svega vojvođanskim opštinama u kojima se crpe nafta i gas, i gde ljudima pucaju kuće, njive se gaze, zagađuje životna sredina i oštećuju putevi – počev od Kikinde i Mokrina, preko Novog Kneževca i Kanjiže, do Zrenjanina, Sečnja, Srbobrana i Turije.

“Vojvodina i dalje nema Zakon o finansiranju nadležnosti, iako je tokom skoro godinu dana od kako je uspostavljena vertikala vlasti SNS i na pokrajinskom nivou, to u nekoliko navrata najavljivano. U međuvremenu, upisivanje imovine Vojvodine teče neopravdano sporo i loše”, kazao je Jakovljev.

Naveo je da svemu tome treba dodati i odluku koja nanosi “novi udarac” vojvođanskim specifičnostima, a to je da Službeni list koji je u celini bio objavljivan na svim jezicima koji su u službenoj upotrebi u Vojvodini, ubuduće u celini bude samo na srpskom jeziku, a da se na jezicima nacionalnih zajednica objavljuje samo njegov opšti deo.

“To je loš presedan i loša poruka”, ocenio je Jakovljev.

U Skupštini Vojvodine su, pored srpskog, u zvaničnoj upotrebi i mađarski, slovački, rumunski, rusinski i hrvatski jezik.

“Ukoliko bi za trenutak ostavili po strani ove i druge poteze kojima pokazuje nebrigu za interese Vojvodine, njenih građanki i građana, Pokrajinska vlada je u preostalim i pozitivnim aktivnostima uglavnom nastavila da radi isto što i prethodna pokrajinska vlast”, rekao je Jakovljev.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga