LSV: Pokrajinska vlast da ne dozvoli gašenje vojvođanskih pruga

Vojvodina da sama upravlja svojim železnicama

29. jul 2016

Opoziciona Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas da nova pokrajinska vlast ne dozvoli ukidanje železničkog saobraćaja na brojnim vojvođanskim prugama, nego da preuzme punu brigu o njima i da u saradnji sa lokalnim samoupravama sačuva ovaj vid prevoza.

“Dok se u Evropi teži rasterećenju drumskog saobraćaja i, između ostalog, većoj upotrebi železnice, Ministarstvo saobraćaja Srbije planira gašenje železničkog saobraćaja na 800 kilometara pruga širom zemlje, od čega tri četvrtine predstavljaju deonice u Vojvodini”, naveo je LSV u saopštenju za javnost, koje je potpisao potpredsednik stranke Aleksandar Jovanović.

Dodao je da je Vojvodini potreban železnički saobraćaj između Vrbasa, Sente, Bečeja ili Sombora, Vršca i Bele Crkve, Zrenjanina i Vršca, Šida i Sremske Rače, Sombora i Apatina, Beočina i Petrovaradina i brojnih drugih mesta.

“Koliko god obaveze i troškovi održavanja tih linija bili veliki, pokrajinska vlast bi morala da ih preuzme i organizuje redovne i tačne polaske, jer to pre svega znači bolji život u Vojvodini i uštede njenim građankama i građanima. Primera radi, đačka mesečna karta za autobuski prevoz Novi Sad – Beočin košta 3.800 dinara, dok bi da je u funkciji pruga Petrovaradin – Beočin, ta cena bila ispod 1.800 dinara za voznu kartu”, naveo je Jovanović.

Prema njegovim rečima, ukoliko polasci ponovo budu redovni i tačni, kakvi su i bili dok je Vojvodina sama upravljala svojom železnicom, za očekivati je i da prihodi od nje budu veći.

“Tamo gde se pruga jednom ugasi, teško će ponovo proraditi. Gašenje pruga u pojedinim vojvođanskim mestima je put ka gašenju života u njima. Zato pokrajinska vlast treba da učini sve da te pruge sačuva”, poručio je Jovanović.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga