LSV: Pokrajinska vlada da obezbedi naknade porodicama s decom

Naknada majkama u iznosu od 12.000 dinara u Vojvodini je ukinuta

07. nov 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) kritikovala je danas Pokrajinsku vladu zbog „besmislenih“ istupa u javnosti i reakcije na protest „Mame su zakon“, i ocenila da je najava vlade da će obezbediti „šira prava porodiljama na teritoriji Vojvodine“ besmislena dok se ne prikaže u budžetu pokrajne.

Pokrajinska vlada je u saopštenju kritikovala nedeljni protest #mamesuzakon u Novom Sadu, navodeći da postoji plan da se finansijski podrže nezaposlene majke sa troje i više dece, i to od 1. januara 2019. godine sa 15.000 dinara mesečno.

„Budući da ove informacije nisu bile dostupne pre saopštenja, javnost nije mogla da se informiše o njima. U svom učešću u realizaciji pronatalitetne politike koja se sprovodi na teritoriji Vojvodine, Pokrajinska vlada mora transparentnije sprovoditi mehanizme za dodatna prava porodicama“, navodi se u saopštenju LSV.

Ta stranka je iznela statističke podatke Instituta društvenih nauka, u kojima se navodi da od 169 opština u Srbiji samo šest beleži pozitivan prirodni priraštaj, a u Vojvodini je to samo u Novom Sadu.

„Uprkos Strategiji za podsticanje rađanja iz 2008. godine i njenom obnavljanju deset godina kasnije, formiranju Kabineta za demografiju i populacionu politiku i radnih grupa, nema pravog efekta, jer podaci govore da se rađa 100.000 manje dece nego pre 50 godina, kao i da je zbog masovnog odlaska mladih iz zemlje, prosečna starost oko 43 godine„, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da zbog toga Pokrajinska vlada, treba da ponudi veća prava majkama i porodicama u odnosu na Republiku Srbiju, i da ta prava zadrži i poštuje.

„Treba da poštuje i zadrži prava roditelja, umesto što kritikuje mišljenje onih koji žele da predlože rešenja. LSV insistira na odgovorima kada će i u kom roku biti uvršteni novi oblici finansijske pomoći porodicama koje žive na teritoriji Vojvodine“, dodala je LSV.

Pomoć porodicama, odnosno naknada od 12.000 dinara ukinuta je u Vojvodini na dan kada je stupio na snagu novi zakon, uz objašnjenje Pokrajinske vlade da je isplata te naknade, u skladu sa zakonom, „prešla na Republiku i da se ona uredno isplaćuje“.

Roditelji i nevladine organizacije se nisu složile sa ovom konstatacijom, navodeći da pokrajinski organi ne treba da umanjuju svoju podršku i da, ukoliko imaju mogućnosti u budžetu, odrede i svoje učešće u tim procesima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga