- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LSV podnosi novi Predlog zakona o lustraciji

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) će u Skupštini Srbije ponovo podneti Predlog zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, poznatiji kao Zakon o lustraciji, a tekst zakona će biti istovetan istoimenom zakonu koji je istekao 11. juna 2013, s tom razlikom što ovoga puta neće imati ograničen rok trajanja, saopštio je danas zamenik predsednika te stranke Bojan Kostreš.

“Lustracija je važan činilac u borbi protiv korupcije, borbi za nezavisno sudstvo i borbi protiv svakog nasilja. Lustracija je važna i zbog toga da nam se devedesete ne bi ponovile”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

On je izrazio očekivanje da će ovu inicijativu LSV svojim potpisima podržati sve parlamentarne stranke koje se zalažu za bolje društvo i za nastavak evropskog puta Srbije, kao i vanparlamentarne stranke i nevladine organizacije.

LSV je u dva navrata, 2010. i 2013. godine, podnosila inicijativu da se tadašnji Zakon o lustraciji produži.

“Upozoravali smo da će se, ukoliko zakon zastari, izvući svi oni koji su tukli, ubijali, proganjali, hapsili, prisilno mobilisali, sejali mržnju i proterivali. Govorili smo da je lustracija važna za to da se Srbija konačno suoči sa prošlošću da bi mogla da gradi budućnost. Na žalost, nije bilo sluha da se zakon produži i sprovede u delo”, naveo je Kostreš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!