LSV podnosi novi Predlog zakona o lustraciji

"To je put i način da se Srbija konačno suoči sa prošlošću i počne da gradi budućnost”

10. dec 2016

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ponovo će u Skupštini Srbije podneti predlog zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, poznatijeg kao zakon o lustraciji.

“Podršku ćemo zatražiti od svih parlamentarnih stranaka. Tako će, vrlo brzo, biti jasno ko hoće, a ko neće da se na taj način makar ukaže poštovanje, ako već ne može da se ispravi nepravda naneta svima onima koji su ubijeni, proganjani, proterivani, hapšeni ili prisilno mobilisani mračnih devedesetih. Jer, svaki 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava, koji prođe bez tog zakona, bio je i biće nova nepravda prema tim žrtvama”, naveo je LSV u saopštenju za javnost.

Republička poslanica te stranke Marinika Tepić podsetila je u saopštenju da je LSV i 2010. i 2013. godine podnosio predlog za produženje trajanja tada postojećeg zakona, ali je dodala da nije bilo političke volje pa je zakon zastareo.

Objasnila je da će tekst predloga zakona biti istovetan istoimenom zakonu koji je istekao 11. juna 2013. godine, a jedina izmena u njemu biće da neće imati ograničen rok trajanja.

“Samo lustracijom će u javnom govoru biti zaustavljena ponovna upotreba govora mržnje i restauracije ideologija koje su dovele do ratova, bede i razaranja. Ujedno, to je put i način da se Srbija konačno suoči sa prošlošću i počne da gradi budućnost”, ocenila je Marinika Tepić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga