LSV: Pitanja na koja SVM mora da odgovori

“Samo na taj način možemo razgovarati o daljoj saradnji"

18. nov 2014

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas odgovore na niz pitanja od Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), sa kojim je u koaliciji u Skupštini Vojvodine, kao “garancije o svom budućem ponašanju” u toj instituciji i koaliciji.

LSV od SVM traži odgovor na pitanje da li će njihov poslanik u Evropskom parlamentu, ukoliko dođe do sukoba interesa između Srbije i Mađarske, glasati u korist Srbije ili Mađarske.

Reč je o Andoru Deliju, bivšem pokrajinskom sekrtetaru za obrazovanje i nacionalne manjine, koji je na listi Fidesa, vladajuće partije u Mađarskoj, izabran za poslanika u Evropskom parlamentu.

LSV je upitao i da li je SVM za promenu ustavnopravnog položaja Vojvodine ili ne, kao i da li SVM smatra da je Vojvodina opljačkana “poklanjanjem” NIS-a ili nije.

“Budući da je pokrajinska većina uzdrmana zahvaljujući Ištvanu Pastoru i njegovom dogovoru sa Srpskom naprednom strankom (SNS), SVM ako želi da ostane u našem društvu mora dati nekakve garancije o svom budućem ponašanju”, piše u saopštenju LSV, koje je potpisala članica Predsedništva Maja Sedlarević.

LSV je dodao da odgovore na pitanja traži jer “ne želi da pred svako glasanje strepi kakve će dogovore SVM postizati sa SNS i da li će opet odbijati inicijative suštinski važne za Vojvodinu”.

“Samo na taj način možemo razgovarati o daljoj saradnji. Ukoliko garancije i odgovori izostanu, pokrajinska vlast može funkcionisati uz podršku 63 poslanika”, dodao je LSV.

Skupština Vojvodine podržala je većinom glasova rekonstrukciju Pokrajinske vlade 3. novembra. Za rekonstrukciju su glasala 63 od 120 poslanika, dok Savez vojvođanskih Mađara, koji je deo vladajuće koalicije, nije učestvovao u glasanju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga