- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LSV pita kada će Vojvodina dobiti odavno obećani Zakon o finansiranju

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) podsetila je da su prošle dve godine od poslednjeg obećanja Vlade Srbije da će biti usvojen Zakon o finansiranju Autonomne pokrajine Vojvodine i upitala kada će biti ispunjena ta ustavna obaveza.

“To obećanje je dato odmah po formiranju nove Pokrajinske vlade 2016. godine. Od tada do danas se nije desilo ništa, jer, kako je tada rekao bivši ministar finansija Dušan Vujović, za tako nešto je potrebna politička volja, koje evidentno nema”, naveo je u saopštenju za javnost potpredsednik LSV-a Branislav Bogaroški.

Podsetio je da je sa jučerašnjeg sastanka vlada Srbije u Vojvodine u Novom Sadu stiglo ponovo isto obećanje.

“Skrećemo pažnju premijerki Ani Brnabić da je donošenje Zakona o finansiranju Vojvodine ustavna obaveza i da ne postoji bitnija stvar za razvoj Vojvodine nego što je donošenje Zakona o finansiranju”, naveo je Bogaroški.

Upitao je i kada će Vlada Srbije vratiti novac koji je u prethodnom periodu bio uskraćen Vojvodini, a meri se desetinama milijardi.

Podsetio je da je donošenje Zakona o finansiranju Vojvodine ustavna obaveza još od 31. decembra 2008. godine.

“To što premijerka Vojvodinu vidi kao razvijeni deo Srbije je njen stav, ali zvanična statistika govori nešto sasvim drugo. Poslednjih nekoliko godina, po podacima Republičkog zavoda za statisku, Vojvodina je po društvenom bruto proizvodu ispod republičkog proseka. To je za nas neprihvatljivo i to je posledica nedonošenja Zakona o finansiranju Vojvodine. Dogod se ovaj zakon ne bude primenjivao, Vojvodina će siromašiti, bez obzira kako ko na nju bude gledao”, ocenio je Bogaroški.

Podsetio je da i Pokrajinska vlada i Skupština Vojvodine imaju pravo da iniciraju predlog Zakona o finansiranju Vojvodine, koji mogu uputiti Skupštini Srbije, ukoliko to Vlada Srbije, evidentno je, ne želi da uradi.

“Tako da i na njima stoji odgovornost i ne mogu se sakrivati iza isključive odgovornosti republičkih institucija”, kazao je Bogaroški.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!