LSV: Pastor tri puta za tri meseca izdao koaliciju

SVM pravi dogovore sa SNS i destabilizuje političke prilike u Vojvodini

21. nov 2014

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor “tokom tri meseca tri puta izdao” koalicione partnere u Vojvodini i tako destabilizovao političke prilike u toj pokrajini.

LSV je podsetio da “Pastorovi poslanici” u septembru nisu glasali za Deklaraciju o potrebi pokretanja postupka izmene Ustava Srbije, a u oktobru za Inicijativu za obeštećenje Vojvodine zbog prodaje NIS-a.

“I jedno i drugo je bilo dogovoreno na sastancima na kojima je Pastor odbio da učestvuje, rekavši da će prihvatiti rezultate dogovora pod uslovom da se ne diraju pozicije SVM. Uprkos tome, Pastor je pet minuta pred sednicu u novembru uskratio podršku rekonstrukciji Pokrajinske vlade”, navodi LSV.

LSV je, reagujući na Pastorovu izjavu da SVM ne želi destabilizaciju vlasti u Vojvodini ali da ne pristaje na ucene, dodao da je on „blagovremeno pozivan i upoznat sa svim potezima dugogodišnjih kolicionih partnera”.

„Nije nikakva ucena, nego normalna politička komunikacija kada se nakon tri ovakva iskustva od koalicionog partnera traže garancije da neće za svako naredno glasanje praviti nove dogovore sa Srpskom naprednom strankom i dalje destabilizovati političke prilike”, napomenuli su iz LSV.

Ova stranka je ponovo Pastoru uputila ista pitanja od pre tri dana, kao garanciju saradnje sa SVM, među kojima i da li će poslanik SVM u Evropskom parlamentu, ukoliko dođe do sukoba interesa između Srbije i Mađarske, glasati u korist Srbije ili Mađarske.

LSV je pitao Pastora i da li je SVM za promenu ustavno-pravnog položaja Vojvodine ili nije, te da li SVM smatra da je Vojvodina opljačkana poklanjanjem NIS-a ili nije.

„Samo na taj način možemo razgovarati o daljoj saradnji. Ujedno, predlažem da komuniciramo iz Novog Sada ili Subotice, a ne da nam se poruke šalju iz Budimpešte” dodaje se u saopštenju LSV, koje jepotpisala članica predsedništva Maja Sedlarević.

LSV je dodao da ako garancije i odgovori izostanu, „pokrajinska vlast može funkcionisati uz podršku 63 poslanika”, odnosno bez SVM

Pastor je danas u Budimpešti izjavio da se od SVM „ne mogu ucenama iznuditi stajališta sa kojima se ne slažu”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga