LSV: Pastor od nacionalne pripadnosti napravio zanimanje

Iza Pastorovih izjava stoji njegov sopstveni materijalni interes

21. feb 2015

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) oštro je danas kritikovala predsednika Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvana Pastora i ocenila da on “od svoje nacionalnosti pravi zanimanje”.

“LSV, kao što je poznato, nije ni mračnih devedesetih pristajala na to da ćuti pred onima koji od svoje nacionalne pripadnosti prave zanimanje pa sasvim sigurno na to neće pristajati ni danas”, poručio je LSV u saopštenju za javnost.

Ta stranka je ocenila da Pastor u svojim javnim istupima i u insistiranjima da je “Mađar i katolik” zapravo štiti sopstveni materijalni interes.

LSV je optužio Pastora da je “tri puta u tri meseca izneverio koalicione partnere” u pokrajinskoj vlasti i ocenio da se predsednik SVM sada sprema da napusti koaliciju u vreme kada se priprema Predlog zakona o finansiranju nadležnosti Vojvodine.

Ta stranka je odbacila Pastorove kritike u vezi sa smenom Marte Takač sa mesta direktorice Javnog preduzeća Vojvodinašume i podsetila da je Apelacioni sud 23. januara potvrdio presudu Višeg suda, koji je ustanovio da Marta Takač, koja je kadar SVM-a, nije podnela u zakonskom roku svu dokumentaciju koja je bila zatražena u javnom konkursu za direktora.

“Time je presuda postala pravosnažna, što znači da Pokrajinska vlada mora da je poštuje”, naveo je LSV i dodao da činjenica da je Marta Takač bila na čelu Vojvodinašuma deset godina, ne znači da je to preduzeće vlasništvo SVM-a.

Pokrajinska vlada je na mesto vršioca dužnosti direktora Vojvodinašuma imenovala Aleksandra Obradovića.

Što se tiče Pastorove ocene da “ne može da zamisli dugoročno partnerstvo sa onima kojima predstavlja problem što neko ima nacionalnu i versku pripadnost”, LSV je podsetio da je upravo Pastor prvi pružio ruku četničkom vojvodi Tomislavu Nikoliću, kada je on odlučio da napravi Srpsku naprednu stranku.

“Nije jasno kako su Pastoru bliže četničke vojvode od građanske i antiratne opcije u Vojvodini”, upitao je LSV i optužio Pastora da kleveće tu stranku na isti način kao što su devedesetih “srbijanski šovinisti optuživali Ligu da mrzi sve što je srpsko i pravoslavno”.

LSV je poručio da je, uprkos svemu, spreman da na sastanku koalicije Demokratske stranke- LSV- SVM budu otvorena i rešena sva sporna pitanja, jer su Vojvodina i interesi njenih građana uvek na prvom mestu.

“To ne znači da ćemo pristajati na ucene, ali dobra volja za rešavanjem problema postoji”, poručio je LSV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga