LSV: Pastor i Ilić se ponašaju kao desničarski ekstremisti

U Vojvodini nema mesta ekstremizmu i ekstremistima

17. jul 2014

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) optužila je danas predsednika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvana Pastora i potpredsednika Demokratske stranke Srbije (D S S) Borka Ilića za davanje izjava koje su karakteristične za „desničarske ekstremiste“.

LSV je u saopštenju za javnost kritikovala Pastora zbog izjave da je „pravo čudo da je mađarska zajednica jer niko 70 godina nije mario za Mađare u Južnim krajevima“ i ocenila da je ta izjava neistinita a da Pastor koristi izraz „Južni krajevi“, što je sintagma koju često koriste mađarski desničarski ekstremisti, koji se zalažu za prekrajanje granica.

LSV je kritikovala Borka Ilića zbog njegove reakcije na Pastorovu izjavu, kada je rekao da je „zaista pravo čudo“ što su Mađari opstali u Vojvodini, „u državi i među narodom koji vam je oprostio zaleđeni Dunav i Tisu, Šarvar i Nađkanjižu“.

„To još jednom dokazuje da oni ne razumeju Vojvodinu i ukazuje ko su intelektualne vođe i uzori onih koji pišu raznorazne spiskove srpskih ‘neprijatelja’ i ‘izdajnika'“, navodi se u saopštenju za javnost.

LSV je poručila Pastoru i Iliću da u Vojvodini nema mesta ekstremizmu i ekstremistima i zatražila od njih da upute izvinjenje građanima Vojvodine.

Ta stranka je ocenila da izjave Pastora i Ilića imaju tim veću težinu što je Pastor predsednik Skupštine Vojvodine, a Ilić zamenik gradonačelnika Novog Sada.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga