LSV osuđuje pojavu rasističkih plakata u Novom Sadu

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) najoštrije je danas osudila pojavu rasističkih plakata u Novom Sadu, koji s…

13. mar 2009

lsv.jpgLiga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) najoštrije je danas osudila pojavu rasističkih plakata u Novom Sadu, koji su po svoj prilici novo „nedelo“ pripadnika neonacističke organizacije Nacionalni stroj.
„Gnusni plakati na kojima piše ‘Srbija Srbima, napolje sa Romima’, nikako nisu prava slika Novog Sada i Vojvodine“, navodi se u saopštenju LSv i dodaje LSV pozdravlja brzu reakciju policije, očekujući što hitnije hapšenje i kažnjavanje vinovnika.
LSV smatra da bi takvi incidenti mogli biti efikasno izbegnuti usvajanjem Predloga zakona o zabrani manifestacija neonacističkih i klerofašističkih organizacija, koji je LSV još prošle godine predala u proceduru Skupštine Srbije, piše u saopštenju.
U novosadskom Studentskom gradu i na autobuskim stanicama pojavili su se rasistički plakati neregistrovane neonacističke organizacije Nacionalni stroj, kojima se širi mržnja prema Romima.
Na plakatima se nalazi slika Marka Simeunovića (18) iz Kraljeva, za čije ubistvo su osumnjičeni Romi.
On je umro u noći između 8. i 9. februara, jer ga je u parku kod Železničke stanice S.V. (16) pet puta ubo nožem u grudi. Prema rečima očevidaca, maloletnik je ubio Simeunovića pošto je on odbio da mu da sok koji je kupio.
Portparol novosadske policije Stevan Krstić rekao je novinarima da će plakati biti uklonjeni zbog rasističke sadržine. Dodao je da će policija posle uviđaja i u konsultaciji sa tužilaštvom podneti „odgovarajuću prijavu“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga