LSV i VP osuđuju nameru FK Novi Sad da igra meč sa Luganskom

Na čelu FK Novi Sad je družina iz opskurne Treće Srbije, koja je klub odvela u četvrtu ligu

29. jul 2014

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) osudila je danas nameru nižerazrednog Fudbalskog kluba Novi Sad da igra prijateljsku utakmicu sa reprezentacijom samoproglašene „Narodne Republike Lugansk“ i zatražila od nadležnih da se oglase tim povodom, jer se na taj način dovodi u pitanje teritorijalni integritet Ukrajine.

LSV je u saopštenju za javnost naveo da takav poziv FK Novi Sad predstavlja veoma grubo mešanje politike u sport, s obzirom da jasno prejudicira državni status te samoproklamovane „republike“.

„Takvi potezi mogu veoma lako omesti Srbiju na putu integracija ka Evropskoj uniji i unose zbunjenost u odnose Srbije prema teritorijalnom integritetu Ukrajine. Tražimo od nadležnih organa da se oglase tim povodom“, navodi se u saopštenju za javnost.

Predstavnici samoproglašene „Narodne Republike Lugansk“ poručili su da će se „veoma rado“ odazvati na poziv FK Novi Sad, preneo je portal Novorosija (www.novorussia.su). „Imajući u vidu dugu fudbalsku tradiciju, kako u Srbiji tako i u regionu Lugansk, rado smo prihvatili taj predlog“, navodi se na sajtu. Dodaje se da se u ovom trenutku obavlja selekcija tima Luganska koji će odigrati prijateljsku utakmicu „na gostoljubivom srpskom tlu“, krajem avgusta.

Fudbalski klub Novi Sad prošle sezone ispao je iz Srpske lige Vojvodina (treći rang takmičenja) u Vojvođansku ligu Zapad, ali je neizvesno u kojoj će se ligi takmičiti sledeće sezone zbog trenutne reorganizacije i lige i kluba. Na čelu tog nekada ponosnog radničkog kluba je družina iz opskurne Treće Srbije, kojoj bi možda bolje bilo da se zove Četvrta Srbija, s obzirom na rang takmičenja u koji su odveli klub.

Vojvođanska partija: Uvlače nas u rat 

A Vojvođanska partija ocenila je da ovakva inicijativa FK Novi Sad uvlači Novi Sad, Vojvodinu i Srbiju u ratne sukobe ruskih pobunjenika i zvaničnih organa vlasti suverene države Ukrajine.

„Ukoliko nadležni ne reaguju i ne spreče odigravanje najavljene utakmice, Vojvođanska partija – republikanci Vojvodine će pozvati Novosađane na proteste protiv uplitanja Grada Novog Sada i njegovih institucija u politički brlog članova stranaka gradskih vlasti koji sede u rukovodstvu FK Novi Sad“, piše u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ekipa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga