LSV osudila Dmitrovićev napad na Kišjuhasa

"Fašizam neće pobediti, a nesumnjivo će dobiti odgovor kakav zaslužuje"

31. okt 2019

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) osudila je danas uvrede i pretnje koje je bivši urednik Večernjih novosti Ratko Dmitrović na društvenoj mreži Tviter uputio sociologu i profesoru Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Alekseju Kišjuhasu.

Dmitrović je na Tviteru za Kišjuhasa napisao: „Ne interesuje me da li je (docent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu) Aleksej Kišjuhas Rusin, Mađar, Ukrajinac, Tatar, k***c-palac. Interesuje me ko je tom šovinisti, antisrbinu, psihopati, srbofobu, mentalnom drkadžiji, ustašoidu… omogućio da obrazuje našu decu. E, taj da se nosi u p.m.“.

Uličarski rečnik i prostakluk nekadašnjih vedeta RTS novinarstva iz ratnih devedesetih ne bi bila nova pojava da se ovoga puta ne služe otvorenim govorom mržnje i rasističkom argumentacijom“, navodi se u saopštenju.

LSV je od tužilaštva zatražila da reaguje i sankcioniše „huškačke i rasističke pokliče, pretnje i neskriven govor mržnje“, koje je Dmitrović uputio Kišjuhasu.

U saopštenju se dodaje da će LSV pronaći način da zaštiti „Kišjuhasa i druge slobodomisleće pojedince“, ukoliko im zbog pretnji i poziva na linč bude ugrožena bezbednost.

Fašizam neće pobediti, a nesumnjivo će dobiti odgovor kakav zaslužuje. Nadamo se da će on biti institucionalan, a ukoliko to izostane, biće jasno da ovakvi preteći i ekstremistički ispadi imaju podršku naprednjačkog režima“, zaključili su iz LSV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ispirač
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga