- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LSV organizuje protestnu vožnju traktora do Beograda

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) organizovaće u četvrtak, 26. novembra protestnu vožnju poljoprivrednika za Beograd, zbog predloženih izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, za koje ta stranka tvrdi da će uništiti mala i srednja poljoprivredna gazdinstva, pošto će omogućiti prodaju i izdavanje zemlje strancima i domaćim tajkunima.

Predsedništvo LSV je u saopštenju za javnost navelo da se odlučilo na ovaj potez jer je Predlog izmena zakona o poljoprivrednom zemljištu upućen u skupštinsku proceduru a nisu uvažene brojne primedbe stručnjaka i poljoprivrednih udruženja, već su usvojena rešenja kojima se otvaraju vrata “tajkunizaciji agrara” i gašenju malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava.

“LSV će organizovati i predvoditi kolonu vojvođanskih traktorista za Beograd, jer je očigledno to jedini način da državni organi čuju glas vojvođanskih paora”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je reč o akciji apela i upozorenja, tokom koje neće biti blokade puteva i zaustavljanja saobraćaja, u skladu sa propisima o pravu na javno okupljanje i slobodu govora.

“Vojvođanski paori, kao i svi drugi građani ove zemlje, imaju pravo da iznesu svoje zahteve državnim organima, jer oni nisu građani drugog reda”, poručio je LSV i ocenio da je država decenijama unazad mukotrpan rad vojvođanskih paora koristila za kupovinu socijalnog mira.

“Usvajanjem predloženih zakonskih rešenja bio bi doveden u pitanje jedan od najvažnijih resursa Vojvodine – poljoprivredno zemljište. Nećemo dozvoliti da vojvođanski paori postanu tehnološki višak na svojim oranicama”, piše u saopštenju.

LSV je najavio da će nastaviti sa prikupljanjem 100.000 hiljada potpisa građana, s namerom da inicira raspisivanje referenduma, kojim će od Vlade i Skupštine Srbije biti zatraženo da zaštite domaće poljoprivrednike od nelojalne konkurencije iz inostranstva, ali i od domaćih tajkuna.

“Evropske integracije nisu i ne mogu biti izgovor za donošenje zakona kojima se naši poljoprivrednici guše, jer država nije učinila ništa da domaći agrar učini konkurentnim. Pregovarački proces sa Evropskom unijom nikako ne isključuje pravo zemlje-kandidata da štiti svoje strateške interese u poljoprivredi, te zahtevamo da to učine i državni organi Srbije”, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!