Pristalice LSV protestovali zbog skidanja zastave Vojvodine

Demonstranti su nosili transparente "Ostavite Vojvodinu na miru", "Vratićemo zastavu"

11. nov 2012

Pristalice Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) protestovali su danas ispred upravne zgrade novosadskog Javnog komunalnog preduzeća Tržnica, zbog odluke rukovodstva te firme iz redova Demokratske stranke Srbije (DS S) da skinu zastavu Vojvodine sa jarbola na zgradi.

Stotinak pristalica LSV nosili su dvadesetak vojvođanskih zastava, a razvili su i jednu veoam veliku zastavu, dugačku i široku nekoliko metara.

Potom su na simboličan jarbol podigli zastave Vojvodine i Srbije, jednu pored druge i poručili da će se zastava Vojvodine ponovo vijoriti na zgradi Tržnice, pored zastave Srbije, Grada Novog Sada i tog javnog preduzeća.

Demonstranti su nosili transparente „Ostavite Vojvodinu na miru“, „Vratićemo zastavu“, „Ovde će se ponovo vijoriti zastava Vojvodine“, „Tako to rade legalisti – krše ustav koji su sami doneli“.

Portparolka LSV Aleksandra Jerkov kazala je novinarima da će ta stranka ponovo vraćati zastavu svugde gde bude skinuto toobeležje Vojvodine.

Prema njenim rečima, zastava Vojvodine je ustavna kategorija, koja je potvrđena i Odlukom Skupštine Vojvodine o znamenju i simbolima pokrajine.

Najavila je da će poslanici LSV u Skupštini Srbije podneti predlog za izmenu odgovarajućeg zakona, kako bi zastava Vojvodine imala isti tretman kao i zastava Srbije i kako bi ioni koji je skrnave ili skidaju bili kažnjeni na isti način kao kada se vređa zastava Srbije.

„DS S ne poseduje JKP Tržnica i nema pravo da na ovakav način vređa Skupštinu Vojvodine i dva miliona građana pokrajine. JKP su vlasništvo građana Novog Sada“, kazala je Jerkov.

Dodala je da je ta stranka ponosna zato što ima drugačije viđenje autonomije Vojvodine od DS S-a, stranke koju, kako je kazala, podržava i bivši vođa zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj Goran Davidović „Firer“.

Jerkov je kritikovala gradske vlasti predvođene Srpskom naprednom strankom i DS S-om zato što, kako je ocenila, pokušavaju na silu promeniti Dan grada Novog Sada.

„Prekjuče smo prisustvovali veoma čudnom događaju, kada su pokušali na silu da uvedu da je 9. novembar novi Dan grada Novog Sada. Taj datum se nikada ranije obeležavao kao Dan grada“, kazala je Jerkov.

Kao Dan grada Novog Sada zvanično se od 1997. godine obeležava 1. februar, u znak sećanja na 1. februar 1748. godine, kada je Novi Sad dobio status Slobodnog kraljevskog grada u okviru Habsburške Monarhije, od tadašnje carice Marije Terezije.

Gradske vlasti organizovale su prekjuče više manifestacija kako bi obeležile 9. novembar, dan sećanja na ulazak srpske vojske u Novi Sad, na kraju Prvog svetskog rata, 1918. godine.

Toj proslavi prisustvovali su, pored gradskih čelnika, i potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, kao i bački episkop Srpske pravoslavne crkve Irinej (Bulović).

Vučić je tom prilikom rekao da je ponovo uspostavljeno jedinstvo vlasti, vojske i crkve.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga