LSV: Oko 60.000 „nevidljivih“ stručnjaka

Studentima koji su se školovali po Bolonji i stekli diplome u prethodne dve godine onemogućeno zaposlenje

13. apr 2012

Funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandra Jerkov upozorila je danas da u Srbiji ima oko 60.000 svršenih studenata čije su diplome potpuno „nevidljive“ pred zakonom.

Aleksandra Jerkov je novinarima u Novom Sadu izjavila da su u pitanju studenti koji su se školovali po takozvanom Bolonjskom procesu i koji su diplome stekli u prethodne dve godine.

„Njihovo znanje se uopšte ne razlikuje od znanja kolega koji su se školovali po takozvanom starom procesu, ali se njihova zvanja razlikuju i zato im je onemogućeno da se zaposle i svoje znanje pretoče u radna mesta“, rekla je kandidatkinja LSV za gradonačelnika
Novog Sada.

Kao primer, ona je navela Pravilnik o visini školske spreme kojim se određuje sa kakvim diplomama studenti mogu da se zaposle u državnim školama.

Taj Pravilnik, po njenim rečima, kao profesore predavače uopšte ne prepoznaje nove diplome za zanimanja germanista, anglista ili srbista.

„To posebno pogađa studente koji su studirali jezik i književnost, jer su do sada njihve kolege nosile zvanje profesor kjniževnosti. Da bi studentima koji su se školovali po Bolonjskom procesu bilo omogućeno da dobiju posao, LSV zahteva hitnu izmenu Pravilnika o visini stručne spreme“, rekla je Aleksandra Jerkov.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga