LSV: Ograničiti marže u poljoprivredi

LSV će tražiti od Vlade Srbije da, kao i kod osnovnih životnih namirnica, ograniči marže na repromaterijal u poljoprivrednoj proizvodnji na 10 odsto

19. jan 2012

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražiće od Vlade Srbije da hitno donese uredbu kojom bi se sve marže na repromaterijal u poljoprivrednoj proizvodnji ograničile na 10 odsto.

Predsednica Saveta za poljoprivredu LSV Maja Timotijević rekla je na konferenciji za novinare da bi se ovom uredbom pomoglo svim poljoprivrednim proizvođačima u zemlji, jer su sadašnje marže na veštačko đubrivo, herbicide, pesticide i semensku robu postale neprihvatljive.

„Budući da je ministar trgovine i poljoprivrede Dušan Petrović inicirao ograničenje marži na osnovne životne namirnice, što je Vlada Srbije i prihvatila, smatramo da nema razloga da isto ne učini i sa imputima u poljoprivrednoj proizvodnji“, rekla je Timotijević.

Predsednik udruženja „Paori Crepaja“ Miroslav Grubanov, na čiju inicijativu će LSV podneti zahtev Vladi Srbije, rekao je da trgovinske marže u Srbiji prosečno iznose 23 odsto i da su šest puta veće nego u Evropskoj uniji.

„Naši trgovci zarađuju najviše u Evropi, pa se postavlja pitanje da li oni ostvaruju zaradu ili se bave zelenašenjem“, rekao je Grubanov i kao primer naveo Republiku Srpsku, gde su sve marže ograničene na osam odsto.

Grubanov je kao očiti primer visokih marži naveo veštačko đubrivo Urea, koje je na svetskim berzama za poslednjih godinu dana poskupelo za 20 odsto, dok je u Srbiji ono skuplje za 60 odsto.

„Da li je normalno da nas pred setvu svake godine očekuju poskupljenja. To samo govori o nekonstatnosti državne politike u oblasti poljoprivrede“, rekao je Grubanov.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga