LSV: Od 2.010 novozaposlenih u zdravstvu samo 270 za Vojvodinu

"Vlast da obezbedi jednak tretman za sve građane u oblasti zdravstvene zaštite"

18. maj 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je danas da je od 2.010 zdravstvenih radnika koje Vlada planira da zaposli tokom ove godine, za celu Vojvodinu odobreno samo 270, i to 229 za Klinički centar Vojvodine i 41 za Opštu bolnicu u Subotici.

U saopštenju LSV ističe se da već sada u Vojvodini postoji značajna nesrazmera u broju zdravstvenih radnika u odnosu na ostatak Srbije, te da se planiranom raspodelom ta razlika još više produbljuje.

„Konkursi za radna mesta u zdravstvenim ustanovama do sada su raspisani za samo 546 radnih mesta u 33 zdravstvene ustanove i taj broj je očigledno nekoliko puta niži od najavljenih 2.010, koliko je obećano. Pored toga javlja se i problem neravnomerne raspodele jer su skoro svi zdravstveni radnici predviđeni za rad u bolnicama i kliničkim centrima, dok u domovima zdravlja, osim Doma zdravlja u Zemunu nema predviđenih zapošljavanja. Sve ukazuje da su zanemarene potrebe ustanova primarne zdravstvene zaštite“, ocenjuje ova stranka.

LSV je od vlasti zatražila da obezbedi jednak tretman za sve građane u oblasti zdravstvene zaštite.

„Ističemo da se u planu obnova u zdravstvu, moraju ravnomerno zadovoljiti standardi u kadrovima, prostoru i opremi, kada su zdravstvene ustanove na teritoriji Republike Srbije u pitanju“, navodi se u saopštenju, uz uverenje da će se Ministarstvo zdravlja i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo baviti rešavanjem ovog problema sve dok se dostupnost i kvalitet usluga zdravstvene zaštite teritorijalno ne izjednače i ne budu jednake za sve.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga