- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LSV: Ocenu iz poznavanja jezika društvene sredine uvrstiti u prosek

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas, povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, Ministarstvo prosvete da ocenu iz poznavanja jezika društvene sredine ubuduće uvrsti u prosek i konačni uspeh i da se povede kampanja za njegovo učenje.

“Vraćanje jezika društvene sredine i kampanja za njegovu popularizaciju, najbolji je put i način kako za očuvanje i unapređenje upotrebe tih jezika i pisama, tako i za unapređenje i očuvanje suživota u specifičnoj multinacionalnoj sredini kao što je Vojvodina”, ocenila je republička poslanica LSV Olena Papuga u saopštenju za javnost.

Ona je podsetila da se taj predmet pre 25 i više godina izučavao u vojvođanskim školama, što je, kako je navela, u velikoj meri je doprinelo razvoju i unapređenju multikulturalnosti u Vojvodini.

“Nažalost, ova dobra praksa prekinuta je mračnih devedesetih godina”, podsetila je Olena Papuga.

U Vojvodini su u službenoj upotrebi srpski, mađarski, slovački, rumunski, rusinski i hrvatski jezik.

“Uprkos tome, pripadnici nacionalnih zajednica i dalje nailaze na teškoće kada treba da dobiju dokumenta na svom jeziku i pismu, višejezične table na ulazima u naseljena mesta su često išarane, broj medija značajno umanjen, a korišćenje maternjeg i jezika društvene sredine često velika barijera u komunikaciji sa institucijama i pokušaju ostvarivanja građanskih prava”, upozorila je Olena Papuga.

Prema njenim reccima, kada jezik društvene sredine, među kojima su i jezici zemalja članica EU, bude bio predmet sa ocenom koja ulazi u prosek, za očekivati je da će se svi problemi sa upotrebom jezika nacionalnih zajednica lakše rešavati.

Olena Papuga je i članica Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine.

U aprilu 2017. Nacionalni prosvetni savet doneo je odluku da se maternji jezik sa elementima nacionalne kulture od septembra 2017. izučava kao obavezni izborni predmet za učenike osnovnih škola u Srbiji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!