LSV: Ocenu iz poznavanja jezika društvene sredine uvrstiti u prosek

"Popularizacija jezika društvene sredine najbolji je put za unapređenje suživota"

21. feb 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas, povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, Ministarstvo prosvete da ocenu iz poznavanja jezika društvene sredine ubuduće uvrsti u prosek i konačni uspeh i da se povede kampanja za njegovo učenje.

“Vraćanje jezika društvene sredine i kampanja za njegovu popularizaciju, najbolji je put i način kako za očuvanje i unapređenje upotrebe tih jezika i pisama, tako i za unapređenje i očuvanje suživota u specifičnoj multinacionalnoj sredini kao što je Vojvodina”, ocenila je republička poslanica LSV Olena Papuga u saopštenju za javnost.

Ona je podsetila da se taj predmet pre 25 i više godina izučavao u vojvođanskim školama, što je, kako je navela, u velikoj meri je doprinelo razvoju i unapređenju multikulturalnosti u Vojvodini.

“Nažalost, ova dobra praksa prekinuta je mračnih devedesetih godina”, podsetila je Olena Papuga.

U Vojvodini su u službenoj upotrebi srpski, mađarski, slovački, rumunski, rusinski i hrvatski jezik.

“Uprkos tome, pripadnici nacionalnih zajednica i dalje nailaze na teškoće kada treba da dobiju dokumenta na svom jeziku i pismu, višejezične table na ulazima u naseljena mesta su često išarane, broj medija značajno umanjen, a korišćenje maternjeg i jezika društvene sredine često velika barijera u komunikaciji sa institucijama i pokušaju ostvarivanja građanskih prava”, upozorila je Olena Papuga.

Prema njenim reccima, kada jezik društvene sredine, među kojima su i jezici zemalja članica EU, bude bio predmet sa ocenom koja ulazi u prosek, za očekivati je da će se svi problemi sa upotrebom jezika nacionalnih zajednica lakše rešavati.

Olena Papuga je i članica Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine.

U aprilu 2017. Nacionalni prosvetni savet doneo je odluku da se maternji jezik sa elementima nacionalne kulture od septembra 2017. izučava kao obavezni izborni predmet za učenike osnovnih škola u Srbiji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga