LSV: Obezbediti novac za Vojvodinu u budžetu za sledeću godinu

Vojvodina oštećena za 145 milijardi dinara

24. okt 2013

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas ministra finansija Lazara Krstića da u izradi budžeta za 2014. godinu, koji će u novembru doći pred parlament, obezbedi novac za Vojvodinu, kako ona ne bi „još jednom bila zakinuta za sedam odsto finansija definisanih Ustavom Srbije“.

LSV je u saopštenju za javnost pozvala i Vladu Srbije da počne da poštuje Ustav i da zajedno sa budžetom za 2014. godinu usvoji i izmene prošlogodišnjeg Zakona o budžetskom sistemu, kojim je Vojvodina uskraćena za tih sedam odsto.

„Ujedno, apelujemo na sve političke činioce u republičkoj i pokrajinskoj vlasti da se što hitnije krene u izradu i usvajanje zakona o finansiranju nadležnosti Vojvodine, jer njegovo dosadašnje kašnjenje pokrajinu košta oko 145 milijardi dinara“, navodi se u saopštenju.

LSV je podsetila da je novcem koji gubi, Vojvodina mogla samostalno izgraditi tunel kroz Frušku goru, kupiti naftnu kompaniju NIS i otvoriti „na desetine hiljada radnih mesta“.

„Srbija je, uprkos jasnoj odredbi Ustava, budžet Vojvodine iz godine u godinu zakidala za određena sredstva“, navodi LSV i dodaje da je prema Zakonu o sprovođenju Ustava Srbije predviđeno da zakon o finansiranju nadležnosti Vojvodine bude donet do kraja 2008.

Dodaje se da će donešsenje zakona o finansiranju nadležnosti Vojvodini omogućiti jasne mehanizme za ubiranje izvornih prihoda, te da će tada „ustavnih najmanje sedam odsto budžeta biti samo zaštitna mera“.

LSV za borbu protiv krađe i kupovine glasova

Predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Novi Sad Aleksandar Kravić izjavio je danas da će ova stranka početi borbu protiv kupovine i krađe glasova na lokalnim izborima, tako što će se fokusirati na ceo proces, izvore finansiranja i upravljanje novcem u tim procesima.

„Naša aktivnost neće više biti vezana za predizbornu propagandu u mesnim zajednicama, već se fokusiramo na ceo proces ovakvog naopakog izlaska na izbore. To znači da će akcenat biti na procesu nabavljanja novca, kome se on daje, kako se troši, a želimo i da raskrinkamo konkretne slučajeve koji su se već dešaval“, rekao je Kravić na konferenciji za novinare.

Kravić je dodao da će ove aktivnosti LSV uslediti već na sledećim izborima za savete mesnih zajednica.

On je podsetio da je LSV u nekoliko navrata je ukazivala i na krađu glasova koja se dogodila na izborima 6. maja prošle godine i na nepravilnosti koje su primećeni na izborima za savete mesnih zajednica u poslednjih godinu i po dana.

Kravić je upozorio da su poslednje nepravilnosti uočene na izborima u Budisavi 20. oktobra, gde je neočekivano pobedila grupacija Srpskog pokreta obnove i Narodnog pokreta Dinara-Drina-Dunav, a stranke koje tradicionalno dobijaju najveći broj glasova u ovom mestu (SVM, SRS i DS) nisu osvojile nijedno mesto u Savetu.

LSV je u otvorenom pismu premijeru Ivici Dačiću i prvom potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću navela da su se do sada zbog problema kupovine i krađe na izborima obraćali nadležnim institucijama i organizacijama, ali da sada od njih traže da što pre reaguju i spreče ovakvu praksu.

„Ovde se radi o temelju demokratije. Ako nemamo regularne izbore, sve drugo je naopako. Ako ne možemo da sprovedemo regularne izbore, šta onda možemo da sprovedemo“, upitao je Kravić i dodao je da su ovakvi problemi nedopustivi ako Srbija želi da uđe u Evropsku uniju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga