LSV: O osobama sa invaliditetom brinuti 365 dana godišnje

Većina njih živi u siromaštvu, bez mogućnosti da svoje probleme reši bez pomoći države

03. dec 2015

Liga socijademokrata Vojvodine (LSV) apelovala je danas na što brže usklađivanje zakonodavstva Srbije sa važećim zakonskim normama Evropske unije, koje garantuju jednake mogućnosti za osobe sa invaliditetom (OSI).

Stručni savet za socijalna pitanja, rad i zapošljavanje te stranke poručio je u saopštenju povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom i da je jednako važno da se poštuju i primenjuju postojeći zakoni.

LSV je ocenila i da država o osobama sa invaliditetom treba da brine tokom svih 365 dana u godini.

„Od oko 700 hiljada osoba sa invaliditetom u Srbiji, ni 15 odsto nije zaposleno, a većina njih živi u siromaštvu, bez mogućnosti da svoje probleme reši bez pomoći države. Problem obrazovanja i stručnog osposobljavanja nije rešen, a Zakon o zapošljavanju OSI ne daje očekivane rezultate, te su njihove šanse da se uključe u socijalni i ekonomski život vrlo male. Mnogi poslodavci i dalje izbegavaju zapošljavanje osoba sa invaliditetom i umesto toga rađe uplaćuju novčane iznose koje propisuje zakon“, navodi se u saopštenju resornog saveta LSV.

U toj stranci su istakli i da država mora da preduzme konkretne mere i obezbedi osobama sa invaliditetom obrazovanje, zapošljavanje, pristupačnost institucijama, prevozu, informacijama, komunikacijama i uslugama, kao i uslove da oni budu društveno i socijalno vidljivi.

U saopštenju se dodaje da će LSV i dalje činiti sve da eventualne predrasude, naročito kod poslodavaca budu eliminisane i da se osobama sa invaliditetom omogući normalan život dostojan svakog građanina.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga