LSV: Novim ustavom do demokratskog i trajnog rešenja za Vojvodinu

Omogućiti da pokrajina ponovo odlučuje o svom ekonomskom razvoju

28. feb 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) poručila je danas da neizbežna i skora promena Ustava Srbije mora biti iskorišćena za nalaženje demokratskog i trajnog rešenja položaja Vojvodine u 21 veku.

Predsednik Političkog saveta LSV Dušan Jakovljev istakao je da se ta stranka godinama zalaže i bori za takvu ustavnu promenu koja će omogućiti da Vojvodina ponovo odlučuje o svom ekonomskom razvoju, kao što je to ranije uspešno činila.

„Dobro i trajno rešenje za položaj Vojvodine podrazumeva da Vojvodina ima izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast, pravo na imovinu i izvorne prihode. I da sve to mora biti garantovano novim Ustavom Srbije, kako nadležnosti Vojvodine, ne bi više bile umanjivane svakim narednim zakonom donetim u republičkom parlamentu“, ocenio je Jakovljev u pisanoj izjavi za javnost.

On je podsetio da je usvajanjem Ustava SAP Vojvodine 28. februara 1974. godine Vojvodina je imala punu autonomiju, garantovanu jugoslovenskim Ustavom, zakonodavnu i izvršnu i sudsku vlast, te svoju imovinu i izvorne prihode.

Prema njegovim rečima, LSV ne teži u 21.veku za ustavnim rešenjima iz 1974.godine, nego „za onim duhom konstitucionalizma koji Vojvodinu nije sputavao, nego joj je omogućavao napredak i prosperitet, a građanima boljitak“.

„Svako ko je živeo, ili su mu roditelji, komšije ili prijatelji živeli u Vojvodini u periodu od 1974. do 1988. godine, zna koliko je bilo bolje kada su građani i građanke Vojvodine sami upravljali svojim novcem i imovinom. Tih četrnaest godina ostalo je upamćeno kao period najuspešnijeg razvoja Vojvodine svih vremena“, ukazao je.

Jakovljev je naveo da su u tom periodu postojali Panonska i Vojvođanska i Novosadska banka, Naftagas i Elektrovojvodina i Lutrija Vojvodine i PTT Vojvodine. Takođe, dodao je, postpojala je i Vojvođanska akademija nauka i umetnosti, ŽTP Novi Sad, Pokrajinski sekretarijat unutrašnjih poslova…

„Sve to je zaustavljeno nasiljem i ustavnim pučem oktobra 1988. godine u režiji Slobodana Miloševića i njegovih saučesnika, uz opravdanje da se na taj način ‘čuva Kosovo’. Vlasti su se menjale, ali gušenje i obesmišljavanje autonomije Vojvodine i centralizam sve ove godine, pa ni danas ne prestaje. Nakon dva loša Ustava Srbije, zatim Omnibus zakona i Statuta APV, te neprestanih osporavanja njene autonomije, građanima i građankama Vojvodine potrebno je rešenje položaja Vojvodine u Republici Srbiji“, ocenio je Jakovljev.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga