LSV: Novi Sad ima četiri imena

Novi Sad, Ujvidek, Neusatz, Neoplanta

23. jan 2013

Aktivisti Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) delili su danas građanima nalepnice na kojima je pisalo „Novi Sad se voli na mnogo imena“, kako bi podsetili da glavni grad Vojvodine nema samo ćirilićnu tradiciju.

„Ovaj grad ima još tri imena: Ujvidek, Nojzatc (Neusatz) i Neoplanta, što ukazuje na to da su različite nacije odavno uspostavile dogovor i balans, koji sadašnje gradske vlasti žele narušiti“, rekao je funkcioner LSV Aleksandar Kravić novinarima.

Aktivisti LSV danas su se okupili na okretnici gradskih autobusa u centru grada kako bi skrenuli pažnju javnosti na „silovanje grada ćirilicom“ i istakli da nemaju ništa protiv upotrebe ćirilice, jer se i ovo pismo, kao i latinično, već vekovima koristi u Novom Sadu.

„Mi smo protiv silovanja grada ćirilicom. Ćirilica se niti jede niti se njome nešto može kupiti. Bolje da je sadašnja vlast kupila jedan novi autobus nego što ćirilizuje stare“, rekao je Kravić.

Ocenio je da potezi gradske vlasti stvaraju „bespotrebne podele“ među Novosađanima.

SNS: Hajka protiv ćirilice u Novom Sadu

Novosadski odbor Srpske napredne stranke (SNS) ocenio je danas da se u glavnom gradu Vojvodine poslednjih dana vodi „hajka protiv ćiriličkog pisma“.

SNS je u saopštenju za javnost naveo da „i Ustav i Statut Novog Sada kao službene propisuju srpski jezik i ćiriličko pismo“.

„Vekovno srpsko pismo gotovo da ne može da se vidi na ulicama Srpske Atine. Tek jedna od dvanaest publikacija se štampa na ćirilici, a velika većina novosadskih medija koristi latiničko pismo“, navodi se u saopštenju za javnost.

SNS je za glavnog protagonista „hajke“ protiv ćirilice označio Ligu sociajldemokrata Vojvodine.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga