- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LSV: Novi pokušaj prekrajanja istorije u Novom Sadu

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Jovanović optužio je danas Srpski pokret obnove (SPO) i Pokret Dinara-Drina-Dunav da pokušavaju da prekroje istoriju i da poistovete žrtve i fašističke kolaboracioniste.

On je to izjavio povodom Predloga Deklaracije o Rajinoj šumi, koji su Skupštini Novog Sada podneli odbornici SPO i Pokreta Dinara-Drina-Dunav.

Te stranke su u Predlogu deklaracije zatražili da se rehabilituju osobe koje su partizani streljali u Rajinoj šumi u blizini Novog Sada 1944. godine, pod optužbom da su bili saradnici četničkog komandanta Dragoljuba Draže Mihailovića.

Aleksandar Jovanović je u saopštenju za javnost naveo da je deklaracija smišljena kao još jedan potez u cilju obesmišljavanja antifašizma i antifašističke borbe, te da predstavlja novi pokušaj da se oblate oslobodioci i ljudi koji su krvarili u borbi sa fašistima.

“Iako nema spora da je bilo i onih koji su stvarno nevini stradali u tom periodu i na tom mestu, potrebno je da se pre bilo kakve deklaracije dođe do jasnih podataka ko je i zašto tamo stradao, a time treba da se bave istoričari”, naveo je Aleksandar Jovanović u saopštenju za javnost.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!