LSV: Novac od koncesije za aerodrom uložiti u Penzioni fond

"Potreban poseban zakon o dokapitalizaciji Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje”

02. apr 2018

Klub penzionera Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražio je danas od Vlade Srbije da novac od koncesije za aerodrom „Nikola Tesla“, ili barem deo tog novca, usmeri za “smanjenje rupe” u Penzionom fondu.

“Više od 1,7 miliona sadašnjih penzionera tokom svog radnog veka izdvajalo je novac od svog rada, da bi sebi obezbedili starosnu penziju. Ipak, u Republičkom fondu PIO je u jednom trenutku nedostajalo 58, a danas, prema nekim podacima, oko 30 odsto sredstava koji se nadoknađuju iz republičkog budžeta”, navela je u saopštenju za javnost predsednica Kluba penzionera LSV-a i republička poslanica Nada Lazić.

Prema njenim rečima, popunjavanje rupe od oko 30 odsto u Penzionom fondu i njegovo samostalno funcionisanje, jedan je od preduslova da to bude institucija koja će pametnim ulaganjima i kupovinom deonica, po ugledu na modele koji postoje u svetu, oploditi novac koji se uplaćuje i da, pritom, svaki građanin zna šta se s tim novcem radi.

“Jedini i najbolji način da se spreči da se ikada više penzioneri nađu na udaru ušteda od strane države podrazumeva da vlast donese poseban zakon o dokapitalizaciji Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje”, poručila je Nada Lazić.

Dodala je da bi tim zakonom između ostalog bilo predviđeno i da među izvorima novca za taj fond budu prihodi od koncesija, zatim od prodaje vojne imovine, privatizacije banja i preduzeća koja su preostala za privatizaciju, prodaje akcija države u Telekomu, imovine i prostora koje ne koristi Železnica Srbije, ali i viškovi prihoda Narodne banke Srbije, dividendi Naftne industrije Srbije i slično.

“Zakonom o dokapitalizaciji Fonda PIO bi se definisali i principi rada i upravljanja fondom, a ostvareni prihodi bi omogućili da se subvencije budžeta postepeno smanjuju sve do momenta kada više ne bi ni bile potrebne. To bi bio i trenutak u kojem penzioneri više ne bi imali razloga za strah od nekih novih ušteda i zakidanja. Ujedno, vlast bi konačno zaustavila praksu ucene penzionera, naročito uoči izbora, što je bio čest slučaj u prethodne više od dve decenije”, navela je Nada Lazić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga