LSV: Nikolićeva izjava o spomeniku Miloševiću vrhunac nesuvisle politike

Neophodno da se trenutna vlast konsoliduje u vezi sa viđenjem Republike Srbije u budućnosti

18. avg 2016

Predsednik Političkog saveta Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Dušan Jakovljev izjavio je danas da je izjava predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića o pitanju podizanja spomenika Slobodanu Miloševiću vrhunac trenutne nesuvisle politike, nakon podrške koju su toj ideji dali ministri u Vladi Republike Srbije Ivica Dačić i Aleksandar Vulin.

Jakovljev je ocenio da je problematično to što Tomislav Nikolić govori o nekakvom ujedinjenju podizanjem spomenika Slobodanu Miloševiću. koji je simbol razjedinjenja i destruktivne polike devedesetih.

„Nikolić bi trebao pre svega da razmisli da li neko, ko je državu čiji je on trenutno predsednik, doveo do ivice propasti, ratova, sankcija, bombardovanja, prinudnog raseljavanja, uopšte zaslužuje spomenik ili bi trebao da se od takve ličnosti ogradi“, poručio je funkcioner LSV.

On je dodao da bi bilo neophodno da se trenutna vlast konsoliduje u vezi sa viđenjem Republike Srbije u budućnosti jer je nemoguće govoriti o evropskim integracijama, napretku i pomirenju u regionu s jedne strane, a istovremeno govoriti o podršci nekome ko je ispisao najmračnije stranice bliže istorije ove države.

„Nikolićeva izjava da je podržavao Miloševića u njegovoj borbi je za svaku osudu, jer se svi dobro sećamo šta je ta borba značila i do čega je dovela. Ako to znači da predsednik Nikolić i dalje stoji iza ovakvog načina ‘borbe’, takva izjava zaslužuje svaku osudu i sankciju“, istakao je Jakovljev.

On je ocenio i da je posebno zanimljiva potreba predsednika Nikolića da iznese svoje viđenje na temu o kojoj ga, po sopstvenim rečima, niko ne pita.

Jovanović: Predsednik Srbije morao bi da osudi politiku Miloševića

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je danas da predsednik Srbije Tomislav Nikolić nema pravo da se koleba kada ga pitaju za podizanje spomenika Slobodanu Miloševiću, već bi kao prvi čovek države trebalo da osudi politiku Miloševića.

Kako je Jovanović naveo u saopštenju, potreban je jasan sistem vrednosti, politika koja bi imala jasan stav o politici koju Milošević simbolizuje – politici nacionalizma, rata, zločina, političkih ubistava, gušenja demokratije.

„Miloševićevi spomenici su 9. mart, protesti 1996/97, masovne grobnice po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Sve su to spomenici koji govore sve ono što Nikolić, (Ivica) Dačić i njima slični neće i ne smeju i što bi nekim novim spomenikom želeli da sakriju“, naveo je Jovanović.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga