LSV: Nikolić i patrijarh Irinej urušavaju državu

"Licemerno je lamentiranje crkvenih velikodostojnika zbog niskog nataliteta, dok istovremeno crkva smatra da je u redu da ona ne plaća porez, a da država oporezuje opremu za bebe"

08. jan 2017

 

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je predsednika Srbije Tomislava Nikolića i patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja da poštuju Republiku Srbiju i da se odgovorno ponašaju, ocenjujući da je primer koji trenutno pokazuju štetan i poguban po opstanak i države i društva.

„Ako patrijarh Irinej, kao osoba od ugleda za veliki broj građana Srbije, šalje poruku da je sa državom moguće pregovarati o poštovanju zakona, onda se može očekivati da će sličan odnos prema državi i njenim institucijama imati i drugi građani koji bi se pozivali na patrijarha“, ukazuje se u saopštenju generalnog sekretara LSV Bojana Kostreša.

Kostreš napominje da se najnovijim političkim istupom patrijarh Irinej ucenjivački postavlja prema državi, poručujući da institucija na čijem se čelu nalazi ne želi da plaća porez, čime iskazuje i nepoštovanje i prezir prema vladavini prava, jednakošću pred zakonom i prema poštovanju zakona.

U saopštenju se podseća da je Srbija uvela visoka poreska opterećenja na opremu za bebe, dok crkva nikada nije na pravičan način oporezovana.

„Zbog toga je licemerno lamentiranje crkvenih velikodostojnika zbog niskog nataliteta, praćenog uvredama na račun žena koje ne rađaju više dece, dok, istovremeno, ta ista crkva smatra da je u redu da ona ne plaća porez, a država oporezuje opremu za bebe. Takvo odsustvo solidarnosti i licemerje već dugo nije viđeno“, ističe se.

Dodaje se i da bo patrijarh morao da zna da država „za čiji opstanak često izražava brigu, ali samo na retoričkom nivou“, ne može da opstane ako se ne poštuju njeni zakoni, ako se bilo koja institucija društva, pa makar bila i crkva, ponaša ucenjivački, jer „ono što posebno slabi državu je kada njeni zakoni ne važe jednako za sve“.

„Koju to poruku šalje patrijarh ako javno poručuje da neće plaćati porez svojoj državi, osim da je ne poštuje i slabi? Kakvu to poruku građanima šalje patrijarh osim da je Srbija država u kojoj ljudi nisu ravnopravni i jednaki pred zakonom. Sve to skupa je direktno podrivanje države i udaranje u njene temelje od strane poglavara SPC, koji misli da će crkva doveka biti iznad i izvan zakona“, ocenjuje Kostreš.

On dodaje da se slično patrijarhu ponaša i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, „koji se odlučio da u vreme praznika ne podriva i ne ruši svoju državu, već susednu – Bosnu i Hercegovinu“.

„Odlaskom na proslavu bivšeg dana RS, koji je Odlukom Ustavnog suda BiH proglašen za neustavan i stavljen van zakona, Tomislav Nikolić direktno šalje poruku da ne priznaje najviše institucije susedne, međunarodno priznate, države. Takođe, svojim odlaskom Nikolić vrlo aktivno podstiče Dodikovu separatističku politiku razbijanja Bosne i Hercegovine. Svako protivljenje odlukama Ustavnog suda BiH direktno je rušenje te države. Kao što bi nepoštovanje odluka Ustavnog suda Srbije značilo razgradnju države Srbije“, napominje on.

Kostreš je zapitao šta bi se desilo sa Srbijom kada bi njeni građani Srbije prestali da poštuju odluke Ustavnog suda Srbije i kada bi svi prestali da plaćaju porez ako im država prethodno ne ispuni neke finanasijske preduslove, i da li bi, kad bi se svi ponašali kao Nikolić i Irinej, Srbija vrlo brzo prestala da postoji kao organizovana država.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga