- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LSV: Nije kasno za lustraciju

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da još uvek nije kasno da se u Srbiji sprovede proces lustracije i dodala da su zbog nesporvedene lustracije i danas u političkom životu Srbije prisutni pojedinci koji su aktivno učestvovali u “teroru” nad građanima.

“LSV je još 2000. godine zatražio zabranu Socijalističke partije Srbije, Jugoslovenske levice, Srpske radikalne stranke i Stranke srpskog jedinstva i za striktno sprovođenje Zakona o lustraciji i kažnjavanje svih pojedinaca koji su na bilo koji način učestvovali u zločinačkim akcijama Miloševićeve vlasti. Nažalost, nije bilo sluha za zahteve LSV-a, a posledice nečinjenja lako uočavamo i danas. Nikada nija kasno za reakciju. Lustracija je potrebna, jer je ona garant demokratske Srbije”, piše u saopštenju za javnost.

Ta stranka je podsetila da se ovih dana navršava 17 godina od kidnapovanja odbornika LSV-a u Skupštini grada Zrenjanina Jana Svetlika, kao i od masovnog hapšenja aktivista te stranke u Zrenjaninu.

“Otmica odbornika Svetlika bila je samo jedan od primera delovanja diktatorske vlasti Slobodana Miloševića protiv sopstvenih građana”, navodi se u saopštenju.

LSV je kao primer osobe koja nije lustrirana navela aktuelnog ministra u Vladi Srbije Aleksandra Vulina, za koga su naveli da je učestvovao u gušenju demonstracija protiv Miloševićevog režima i branio ga u svojim govorima.

“Demonstranti protiv kojih je policija u zimu 1997. koristila vodene šmrkove pamtiće ga po rečenici: ‘Zar je trebalo da ih polivaju toplom vodom?!’”, naveo je LSV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!