LSV: Ni posle tri nedelje ne znamo ko su fašisti koji su uvredili žrtve racije

"Negde u ovom gradu postoje oni koji bi hteli da nastave i ponove zlodela fašista”

22. jan 2020

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) položila je danas venac kod spomenika žrtvama fašističke racije „Porodica“ i zatražila odgovor na pitanje zbog čega još uvek nisu pronađeni i kažnjeni oni koji su na tom mestu iscrtali fašističke simbole.

“Mnogo puta smo do sada rekli da je ovo mesto i sudbina žrtava racije, strašan podsetnik da ne smemo dozvoliti da fašizam podigne glavu. Novi Sad nikada neće zaboraviti sve te ljude koji su ovde monstruozno ubijani i bacani pod led. Fašistički grafiti, koji su osvanuli pre tri nedelje na ovom mestu velikog bola i jednog od simbola stradanja od ruke fašista i okupatora, velika su uvreda za sve žrtve i sramota na obrazu ovog grada”, rekao je funckioner LSV-a Aleksandar Kravić.

Dodao je da svaki dan koji prođe bez pronalaženja vinovnika tih grafita predstavlja novu uvredu za žrtve januarskog pogroma 1942. godine, ali i svih građana Novog Sada.

“Ujedno, ti grafiti predstavljaju i veliku opomenu da negde u ovom gradu postoje oni koji bi hteli da nastave i ponove zlodela fašista”, ocenio je Kravić.

U Novosadskoj raciji januara 1942. godije mađarska okupatorska vojska pobila je i pod led Dunava bacila više od 1.300 Jevreja, Srba, Roma i ostalih građana Novog Sada.

Zvanično obeležavanje biće održano sutra, u organizaciji Grada Novog Sada, Srpske pravoslavne crkve i Jevrejske opštine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kuda?
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga