LSV: Nema statuta, nema ni podrške zakonima!

Narodna poslanica i funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov izjavila je da će poslanici te…

05. juna 2009

lsv.jpgNarodna poslanica i funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov izjavila je da će poslanici te stranke u republičkom parlamentu uskratiti podršku zakonskim projektima onih ministarstava na čijem čelu su ministri koji koče usaglašavanje zakona o nadležnostima Vojvodine, a time i potvrđivanje predloženog statuta APV. Povodom priznanja i samog ministara Olivera Dulića iz Demokratske stranke da trenutno na u Skupštini Srbije ne postoji većiza izglasavanje najvišeg akta Vojvodine, ona je za „Dnevnik“ kazala da će LSV zatražiti da se ustanovi koje to stranke u Vladi ne žele usvajanje vojvođanskog statuta.
– Nejasno je zbog čega nema većine u Narodnoj skupštini za statut i zakon o nadležnostima, pošto je reč o istim strankama koje čine većinu i u Pokrajinskoj skupštini, gde je predlog statuta odavno usvojen. Zato ćemo zatražiti da se jasno ustanovi ko to u Republičkoj vladi ne želi statut, i oni ministri koji koče usvajnje statuta ubuduće neće imati podršku narodnih poslanika Lige za zakonske projekte koje predlažu njihova ministarstva – istakle ja Aleksandra Jerkov.
Ona je ukazala na to da je statut realna potreba građana Vojvodine, kojima važeći Ustav garantuje pravo na autonomiju. Međutim, navodi Aleksandra Jerkov, evidentni su snažni pritisci partijskih centrala iz Beograda na njihove pokrajinske organizacije, zbog kojih vojvođanski kadrovi tih stranaka ne mogu da se izbore za interese Vojvodine.
Narodni poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor uveren je u to da stavljanje na dnevni red statuta APV zavisi isključivo od odluke Demokratske stranke.
– Stvar je prosta: statut će bit na dnevnom redu Skupštine Srbije kad to odluči DS. A što se tiče protivljenja Dragana Markovića Palme, SPS-a i ostalih iz vlasti, mogu samo da podsetim na to da je ista koalicija već podržala statut u pokrajinskom parlamentu, pa ne vidim razlog da to ne učine u republičkom, jer u međuvremenu u tom tesktu nije promenjen ni zarez – istakao je Pastor u izjavi našem listu.
On je podsetio na to da je Pokrajinsko izvršno veće još pre dva meseca Republičkoj vladi uputilo primedbe i predloge na nacrt zakona o nadležnostima, ali da još uvek nisu dobili nikakav odgovor. Po njemu, i za to najveću odgovornost snosi DS, kao najveća i najodgovornija stranka u vladajućoj koaliciji.
– Pokazalo se da demokrate Vojvođanima u predizbornoj kampanji pričaju jedno, a da je priča savim drugačija kad dođu na vlast – rekao je Pastor.
Poslanik SVM-a potvrdio je da zbog takvog odnosa prema vojvođanskom statutu njegova stranka razmišlja o načinu daljeg delovanja u republičkom parlamentu.
– Gotovo se ništa nije ostvarilo od ciljeva o kojima smo se dogovorili, pre svega s DS-om. I mislim da bi bilo najbolje da lider DS-a i predsednik Srbije nađe pola sata vremena za sastanak s liderom SVM-a, da bismo jasno videli kakvi su danas stavovi demokrata o pitanjima koja nas interesuju. Jer, ti stavovi se često menjaju, a o tome se uglavnom informišemo posredstvom medija – naveo je Pastor, dodavši na kraju da su regionalizacija i usvajanje vojvođanskog statuta dva odvojena pitanja, te da bi dalje odlaganje potvrde najvišeg pravnog akta Pokrajine bilo direktno kršenje važećeg Ustava Srbije.

LSV za asimetričan model

Aleksandra Jerkov kaže da izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića da bi pitanje statuta i zakona o nadležnostima APV trebalo rešiti u okviru procesa regionalizcije, u LSV-u ipak nisu shvatili kao odlaganje prenosa ustavnih nadležnosti Pokrajini, već kao poruku da je upravo taj proces prvi korak ka regionalizaciji Srbije. Po njenim rečima, LSV se zalaže za asimetrični model regionalizacije, „jer ne bi bilo logično da Vojvodina, koja ima istorijsku autonomiju, čeka da se steknu uslovi za formiranje regija i u drugim delovima Srbije“. „Uz to, još uvek se ne zna ni kad bi se zaista došlo do regionalizacije i ustavnih promena, za šta se mi apsolutno zalažemo, niti da li će za to biti većine u parlamentu”, napomenula je funkcionerka LSV-a.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga