LSV: Neka EPS izbegne bankrot bez otimanja Elektrovojvodine

Vojvodina i Novi Sad biće oštećeni za 600 miliona dinara, kao i za više od 150 investicija

08. feb 2013

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) danas je najoštrije kritikovala mogućnost da se Elektrovojvodina ugasi i njeni računi i imovina prebace u Beograd, a pogotovo ako se to čini samo da bi se sprečio bankrot Elektroprivrede Srbije (EPS).

Skupština Vojvodine je 14. decembra usvojila odluku da se predstavnici pokrajinske vlade i skupštine, kao i sindikata Elektrovojvodine, uključe u proces reorganizacije EPS-a, navodi se u saopštenju LSV-a.

Oni su Vladi Srbije predložili drugačiji model reorganizacije koji podrazumeva decentralizaciju rada EPS-a, tako da Elektrovojvodina zadrži status privrednog društva.

„Umesto da bankrot izbegava poboljšanjem naplate, smanjenjem broja zaposlenih i rešava problem u drugim delovima EPS-a, vršilac dužnosti direktora EPS-a Aleksandar Obradović bi da prebaci račun i imovinu Elektrovojvodine, preduzeća koje nije gubitaš, koje ima više od 97 posto naplativosti i koje je najzdraviji deo tog sistema“, naglašava se u saopštenju.

LSV navodi da će, ako republička vlast sprovede takav plan, Vojvodina i Novi Sad biti oštećeni za 600 miliona dinara, koliko godišnje iznose fiskalne obaveze Elektrovojvodine, kao i za preko 150 investicija na području cele Pokrajine.

„LSV se protivila i danas se protivi prodaji NIS-a, odnosno vojvođanskog Naftagasa, a sada se to sprema Elektrovojvodini, jedinoj preostaloj vojvođanskoj imovini, koju su u potpunosti izgradili građani Vojvodine“, dodaje se u saopštenju.

LSV upozorava da se ne sme dopustiti da Elektrovojvodina sa svojih 3.000 radnika postane „puki šalter EPS-a“ kako bi se platio dug koji nisu stvorili građani Vojvodine.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga