LSV: Nedopustivo ukidanje stečenih prava nacionalnih manjina

Viši sud odbacio molbu Saveza mađarskih učenika Vojvodine da se omogući polaganje prijemnih ispita na maternjem jeziku

20. maj 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da je “iznenađena” prvostepenom odlukom Višeg suda u Novom Sadu, kojom je odbačena molba Saveza mađarskih učenika Vojvodine da se omogući polaganje prijemnih ispita na maternjem jeziku za upis na fakultete Univerziteta u Novom Sadu.

Savez mađarskih studenata Vojvodine je krajem 2015. godine podneo Višem sudu tužbu protiv Pravnog fakulteta u Univerziteta Novom Sadu zbog zaštite od diskriminacije, odnosno onemogućavanja polaganja prijemnog ispita na maternjem jeziku.

“Sasvim je jasno da je Pravni fakultet prekršio Pokrajinsku skupštinsku odluku o polaganju prijemnog ispita na jezicima nacionalnih manjina iz 2015. godine”, ocenio je član Predsedništva LSV-a Tibor Vaš u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, nedopustivo je ukidanje stečenih prava pripadnika nacionalnih zajednica.

“Ukidanje tih prava predstavlja flagrantno kršenje Ustava Srbije, kao i Okvirne konvencije o zaštiti nacionalnih manjina, koju je Srbija ratifikovala i kao članica Saveta Evrope obavezala se na njeno puno poštovanje”, naveo je Vaš.

Dodao je da negativni primeri, poput ovog u Novom Sadu, mogu u velikoj meri otežati pregovore Srbije o pristupanju Evropskoj uniji, pre svega po pitanju 23. poglavlja koje reguliše osnovna prava.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga