LSV: Nedopustivo da građani plaćaju porez, a crkvi se toleriše neplaćanje

"Kako je moguće da crkva nije ni u sistemu PDV-a, iako godišnje zarađuje više od sto miliona evra"

15. maj 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da je nedopustivo je da građani Srbije imaju obavezu i rok da plate porez na imovinu, a crkva i dalje javno odbija da plati taj porez.

“Ako se građanima koji kasne sa uplatom ovog poreza obračunava kamata, da li to znači da će se i crkvi obračunati i naplatiti kamata za sve što duguje do sada?”, naveo je u saopštenju za javnost potpredsednik LSV Aleksandar Jovanović.

Prema njegovim rečima, krajnje je nepravedno da se građanima obračunava kamata za jedini stan ili kuću u kojoj žive zato što kasne sa plaćanjem poreza, dok sa druge strane crkva javno odbija da plati porez na brojne objekte, oranice i šume kojima raspolaže.

On je upitao kako je moguće da crkva nije ni u sistemu PDV-a, iako godišnje zarađuje više od sto miliona evra, te se još iz budžeta izdvajaju sredstva za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje sveštenika i verskih službenika.

“Pozivamo Vladu Srbije, a naročito ministra finansija, da odgovore kako je i dokle će sve to biti moguće. Ako je najveći patriotizam i obaveza platiti porez, kao što kaže premijer, onda treba svi da imamo jednaku obavezu i jednako da budemo patriote”, rekao je Jovanović.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ekipa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga