LSV: Nedopustiv odnos države prema nauci

Urni Tesle mesto je u muzeju, religioznim porukama nije mesto u temeljima naučnih centara, a naučnicima je mesto na projektima

07. jun 2016

Stručni savet za nauku i tehnološki razvoj Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenio je danas da konsultacije predsednika Tomislava Nikolića i patrijarha Irineja u vezi sa premeštanjem urne Nikole Tesle iz muzeja u Hram Svetog Save ne predstavljaju izuzetak kada je u pitanju suštinsko nerazumevanje nauke koje pokazuje državni vrh Srbije.

U saopštenju LSV se podseća i da je početkom godine, prilikom otvaranja Centra izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu, Nikolić položio kapsulu sa porukom “Što čovek započne, nek Bog ne ospori”, dok je početak gradnje i osveštan.

Reosrni savet LSV upozorio je da je takav odnos države prema nauci nedopustiv, posebno u trenutku kada je pre samo mesec dana Vlada poništila republički konkurs za naučnoistraživačke projekte.

„U obrazloženju odluke navodi se da su prateći dokumenti ovog konkursa bili u suprotnosti sa nekoliko važnih zakona, između ostalog zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti, kao i sa Ustavom Srbije. Dokumenta su bila doneta bez saglasnosti nacionalnog Saveta za nauku i tehnološki razvoj čiji je mandat prestao pre više od godinu dana“, dodaje se u saopštenju LSV.

Ta stranke je ocenila i da u trenutku kada plate i sredstva za rad 18 hiljada naučnika u Srbiji zavise od predstojećeg konkursa za naučnoistraživačke projekte, za koji se još uvek ne zna ni kada će ni pod kojim uslovima biti raspisan, konsultacije predsednika Nikolića sa patrijarhom u vezi sa premeštanjem urne Nikole Tesle predstavljaju u najmanju ruku omalovažavanje naučne zajednice u Srbiji.

„Urni Nikole Tesle mesto je u muzeju, religioznim porukama nije mesto u temeljima naučnih centara, a naučnicima je mesto na projektima koji su doneti u skladu sa zakonima i Ustavom Republike Srbije“, poručila je LSV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga