LSV: Nedopustiv način na koji vlast radi na ustavnim promenama

"Predstavnici Venecijanske komisije jasno su naglasili da je jačanje nezavisnosti pravosuđa jedan od najvažnijih reformskih procesa"

12. maja 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) poručila je da vlasti u Srbiji moraju pokazati mnogo više ozbiljnosti u procesu promene Ustava, te da je i poseta delegacije Venecijanske komisije, stručnog tela Saveta Evrope, jasno ukazala na put koji vlast mora da sledi u pravcu kvalitetnih rešenja u oblastima vladavine prava i nezavisnog pravosuđa.

„Mnoga rešenja u važećem Ustavu za posledicu imaju loše funkcionisanje političkog sistema, ali i usporavanje procesa evropskih integracija Republike Srbije. Predstavnici Venecijanske komisije jasno su naglasili da je jačanje nezavisnosti pravosuđa jedan od najvažnijih reformskih procesa, koji naša zemlja mora da načini na putu ka Evropskoj uniji“, navodi se su saopštenju za javnost narodne poslanice LSV Olene Papuge.

Papuga dodaje da je utisak da ne postoji dijalog svih relevantnih faktora u ovom procesu.

Podsetila je da su pravni stručnjaci Venecijanske komisije još 2007. godine upozorili na loše strane Ustava Republike Srbij, ocenivši da ti zaključci, nažalost, nisu bili dovoljni da vlasti za 11 godina učine nešto po pitanju donošenja novih, modernih i kvalitetnijih rešenja u najvažnijem pravnom aktu zemlje.

„Godinama se govorilo o reformama političkog sistema zemlje. U maju 2015. godine formiran je Akcioni tim za promenu Ustava i političkog sistema Srbije, ali sem reklamnih nastupa Maje Gojković i Zorana Babića rezultata nije bilo i Akcioni tim se ugasio“, navela je ona.

U saopštenju se upozorava da je ovakav način rada vlasti nedopustiv, te da Srbija mora učiniti sve da dobije kvalitetan i moderan Ustav, koji će omogućiti stvaranje modernije i funkcionalnije države.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga