LSV: Nedopustiv govor mržnje u Zrenjaninu

Već mesecima stoje table sa prešaranim imenima naziva naseljenih mesta na manjinskim jezicima

13. juna 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Zrenjanin osudila je danas precrtavanje naziva mesta na jezicima nacionalnih zajednica na tablama na ulazu u nekoliko zrenjaninskih sela i navela da se tako krše prava nacionalnih manjina na službenu upotrebu jezika i pisma.

„Smatramo da je sramota što se čelnici zrenjaninske vlasti nisu pozabavili ovim problemom i preduzeli mere da pronađu počinioce, nego su čak dozvolili da tako preškrabane table stoje već nekoliko meseci“, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsednik Odborničke grupe LSV u Skupštini Zrenjanina Dejan Čapo.

Navodi se da je LSV zabrinuta zbog atmosfere u društvu koja je, kako je Čapo ocenio, dovela do tog „vandalskog akta“ i čina govora mržnje.

„Šta očekivati kada vlast, umesto da bude servis svih Zrenjaninaca i Zrenjaninki bez obzira na nacionalnu, versku pripadnost i ideološke poglede, svojim nečinjenjem i nerešavanjem problema, radi na radikalizaciji odnosa u našem gradu“, naveo je Čapo.

On je dodao da je Vojvodina zbog svoje multietničnosti lakmus papir za stanje demokratije u zemlji i da LSV ne dozvoljava da vlast svoje političke stavove isprobava na Vojvodini, odnosno Zrenjaninu.

„Pripadnici nacionalnih manjina u Zrenjaninu nisu građani drugog reda i zahtevamo da se njihova prava poštuju, a oni tretiraju kao svi ostali naši sugrađani. Zahtevamo da predstavnici gradske vlasti odmah očiste ili zamene table i vrate ih u prvobitno stanje“, naveo je Čapo.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga